Ceviche z okonia morskiego
Przygotowanie: Filet z okonia papryka papryczka chili czerwona cebula ananas miód pieprz, sól kolendra limonka pomarańcza ogórek świeży oliwa z oliwek cytryna bratki jadalne cykoria do dekoracjiPrzygotowanie:
Filetujemy okonia, zdejmujemy skórę, kroimy go w półcentymetrowe kostki. Marynujemy go w soku z pomarańczy, limonki, cytryny. Następnie kroimy resztę składników w kostkę, wszystko łączymy, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy troszkę miodu. Na talerz wykładamy liść cykorii, a w nim ceviche.
Wieża z okonia i placków z batata, ze szpinakiem i sosem curry
Składniki: Filet z okonia batat jajko mąka szpinak śmietanka 30% curry, sól, pieprz olej kiełki buraka rzodkiewkaPrzygotowanie:
Pół batata ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy pół rozbełtanego jajka i łyżkę mąki, smażymy na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Filet kroimy na 2 mniejsze kawałki, solimy, obtaczamy w mące, smażymy na złoty kolor.
2 garście szpinaku smażymy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem.
Pół śmietanki zagotowujemy z 2 łyżeczkami przyprawy curry, dodajemy odrobinę soli, ma to się gotować do uzyskania konsystencji sosu.
Na talerzu układamy placek, szpinak, rybę, polewamy sosem i znowu placek, szpinak, ryba, polewamy wszystko sosem, ozdabiamy kiełkami buraka i plasterkami rzodkiewki.
Pierogi z farszem z okonia, polane masłem koperkowym i smażonymi pieczarkami
Na ciasto: 200 g maki 1 jajko woda ciepła sól
Farsz: 2 filety z okonia sok z cytryny koperek cukier sól
Dodatkowo: masło koperek pieczarki
Przygotowanie: Mąkę zagniatamy z jajkiem, wodą i szczyptą soli taką większą, wyrabiamy, odstawiamy na 10 minut, żeby odpoczęło. Wałkujemy, wycinamy kółka.
Z filetów odcinamy skórę, siekamy bardzo drobno, dajemy do miski, dodajemy sok z cytryny, garść posiekanego koperku, doprawiamy i wszystko mieszamy
Na patelni rozpuszczamy masło z garścią posiekanego koperku, pieczarki smażymy na oleju na złoty, doprawiamy je
Na wycięte z ciasta kółka nakładamy 1 łyżkę farszu, zlepiamy na kształt pieroga, widelcem robimy falbankę. Doprowadzamy wodę do wrzenia, solimy ją, wkładamy pierogi i gotujemy od wypłynięcia na wierzch 2-3 minuty.
Pierogi wykładamy na talerz, układamy na nie pieczarki i polewamy wszystko masłem.