Składniki:
Filet z łososia Ciasto francuskie 1 Jajko Olej do smażenia Gałka muszkatołowa sól, pieprz 1 pęczek świeżej mięty Jogurt naturalny gęsty 1 pęczek szczypiorku 1 limonka Cukier trzcinowy mały kawałek imbiru Żurawina suszona Cukier CynamonPrzygotowanie:
Łososia pokroić na ładne 3-centymetrowe kawałki. Doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową, dodać trochę oleju i wcierać w łososia. Ciasto francuskie podzielić na 4 kawałki , ułożyć łososia i zawinąć. Posmarować jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec 15-20 min w temp 180stopni.
Umyte listki świeżej mięty, oliwę, sól i cukier miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy imbir, pokrojony szczypiorek i ponownie blendujemy. Na koniec dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Sos schładzamy przed podaniem, w lodówce.
Umyć żurawinę. Doprowadź wodę do wrzenia. Dodać cukier. Mieszać, aby się rozpuścił w wodzie. Dodać żurawinę. Ponownie doprowadź do wrzenia. Dusić przez 10 minut. Upieczonego łososia podawać z sosami: zimnym i gorącym.