Składniki:
Filet z łososia
Ciasto francuskie
1 Jajko
Olej do smażenia
Gałka muszkatołowa
sól, pieprz
1 pęczek świeżej mięty
Jogurt naturalny gęsty
1 pęczek szczypiorku
1 limonka
Cukier trzcinowy
mały kawałek imbiru
Żurawina suszona
Cukier
Cynamon
Przygotowanie:
Łososia pokroić na ładne 3-centymetrowe kawałki. Doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową, dodać trochę oleju i wcierać w łososia. Ciasto francuskie podzielić na 4 kawałki , ułożyć łososia i zawinąć. Posmarować jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec 15-20 min w temp 180stopni.
Umyte listki świeżej mięty, oliwę, sól i cukier miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy imbir, pokrojony szczypiorek i ponownie blendujemy. Na koniec dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Sos schładzamy przed podaniem, w lodówce.
Umyć żurawinę. Doprowadź wodę do wrzenia. Dodać cukier. Mieszać, aby się rozpuścił w wodzie. Dodać żurawinę. Ponownie doprowadź do wrzenia. Dusić przez 10 minut. Upieczonego łososia podawać z sosami: zimnym i gorącym.