Amelia Kadzińska: Bananowe babeczki z czekoladą

_WA_8856.CR2Amelia Niedżwiedzka.jpg
_WA_8856.CR2Amelia Niedżwiedzka.jpg

Składniki:

150 g mąki z pełnego przemiału 150 g mąki pszennej 2 łyż proszku do pieczenia ½ łyż sody oczyszczonej Szczypta soli 125 g masła 200 g cukru 3 duże jaja 2 dojrzałe banany rozgniecione 60 ml ( ¼ szklanki mleka) 180 g ciemnej czekolady (deserowej lub gorzkiej ), startej 100 g orzechów włoskich posiekanych Łyżeczka płatków chili Masło do wysmarowania foremek

Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180 stopni , wysmaruj masłem wszystkie foremki do babeczek. Przesiej obie mąki do dużej miski, wsyp proszek do pieczenia, sodę i sól. Ubij masło i cukier w dużej misce mikserem pracującym na średnich obrotach, aż masa będzie gładka, dodaj po jednym jajku, ubijając mikserem za każdym razem czekając aż całkiem połączy się z masą. Zmniejsz obroty na niskie i stopniowo dodawaj banany, chili, suche składniki i mleko. Wymieszaj ręcznie startą czekoladę i orzechy. Włóż ciasto łyżką do foremek. Piecz około 20 minut tak aby babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstaw do przestudzenia. Wyjmij z foremek i podawaj. Smacznego ;)

podziel się:

Pozostałe wiadomości