Owocowy raj w aksamitnym sosie waniliowym:śliwki faszerowane, migdały, płatki bratków, borówki, miechunka
Składniki na sos: 3 żółtka 50 g cukru 200 ml śmietanki 30% 1 laska wanilii
Składniki śliwki: 1 opakowanie śliwek suszonych 200 g drobno mielonego twarogu 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru
Składniki na gruszkę: 1 gruszka imbir 100 ml soku jabłkowego 1 łyżka cukru pieprz płatki migdałów, miechunka i kwiaty jadalne do dekoracji
Przygotowanie: Do rondelka wlewamy śmietankę i wkładamy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii wraz z wydrążonymi z niej ziarnami. Podgrzewamy na małym ogniu tak, aby się nie zagotowała. Żółtka wkładamy do miski i ucieramy z cukrem na gładką, gęstą masę. Wyjmujemy laskę wanilii z gorącej śmietany. Żółtka zalewamy śmietaną - niewielkim strumieniem, cały czas mieszając trzepaczką. Przelewamy z powrotem do rondelka, i podgrzewamy na palniku o małej mocy, do uzyskania gęstej konsystencji, cały czas mieszając. Twaróg mieszamy dokładnie z żółtkiem i cukrem, a następnie nadziewamy nim śliwki. Gruszkę kroimy na części i usuwamy gniazda nasienne. Karmelizujemy w cukrze, dodajemy sok jabłkowy i dusimy, aż będzie miękka. Wtedy doprawiamy. Podajemy w naczyniu, posypaną migdałami i kwiatami jadalnymi. Z boku serwujemy sos i śliwki faszerowane słodkim twarogiem.