Ukryty Nemo / Łosoś ze szpinakiem i jarmużem pod kruchym ciastem
Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej typ 450 150 g zimnego masła 1 łyżka śmietany ½ łyżeczki soli
Składniki na łososia: 300 g filetu z łososia 250 g szpinaku 250 g jarmużu ząbek czosnku jajko 150ml śmietany 30% sól, pieprz oliwa z oliwek
Sos z sera pleśniowego: 30g sera pleśniowego np. gorgonzoli 150 ml śmietany 30% ½ łyżeczki suszonego imbiru ½ łyżeczki suszonej pietruszki sól, pieprz – wszystkie składniki włóż do garnka i podgrzewaj, mieszając, do uzyskania jednolitej masy – podawaj na ciepło
Sos pietruszkowy: 150 ml śmietany 36% 30 g posiekanej natki pietruszki sól do smaku – wszystkie składniki wymieszaj – podawaj na zimno
Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do temperatury 210 stopni. Ze składników na ciasto kruche zagnieć szybko jednolite ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na 20-30 minut. Łososia przypraw solą i pieprzem, zawiń w folię aluminiowa i włóż do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Na oliwie zeszklij pokrojony w plasterki ząbek czosnku, włóż szpinak i jarmuż, przypraw solą i pieprzem, podduś, aż warzywa zmiękną i odparuj. Następnie przestudź. Jajko roztrzep ze śmietaną, przypraw solą, wymieszaj z przestudzonymi warzywami. Łososia odwiń z folii i przełóż do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Wyłóż na rybę zielone warzywa wymieszane z zalewą. Kruche ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na grubość 3 mm grubości i zakryj nim łososia. Przy pomocy noża zrób małe nacięcia na cieście lub nakłuj widelcem, aby para wodna mogła uchodzić podczas pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Podawaj z sosami.