Adrian Zielaziński:Tort malinowy z kremem cukierniczym

_WA_9103.CR2Adrian Zieleziński.jpg
_WA_9103.CR2Adrian Zieleziński.jpg

Biszkopt:

8 jajek

125 g cukru

125 g mąki pszennej

Jajka ubić z cukrem, następnie dodać mąkę w trzech odstępach. Ubite ciasto wyłożyć na dużą płaską blachę. Piec ok 16-20min w 180 stopni z termoobiegiem. Odstawić do wystygnięcia.

Krem cukierniczy:

500 ml mleka

4 żółtka

75 g mąki pszennej

150 g cukru

1 laska wanilii

Żółtka wbić do miski, po czym utrzeć razem z cukrem i mąką. Następnie wlać 100 ml mleka i dalej miksować. W garnku zagotować pozostałe 400 ml mleka, i dodać do niego wanilie. Do gorącego mleka wlać wcześniej zmiksowaną masę, i energicznie wymieszać.

Ogólne wykonanie:

Biszkopt kroimy na 3 równe kwadraty, pierwszą warstwę smarujemy kremem i układamy maliny. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu i na niego krem oraz maliny. Przykrywamy 3 warstwą, na nią kładziemy krem cukierniczy i stroimy borówkami, malinami i truskawkami. Wkładamy do schłodzenia do lodówki. Smacznego!

podziel się:

Pozostałe wiadomości