Śmietanowe wakacje borowików – Makaron z borowikami i polędwiczką wieprzową
Składniki na makaron: 300 g mąki pszennej typ 450 2 całe jajka 2 żółtka oliwa z oliwek sól
Składniki na sos: 1 polędwiczka wieprzowa oliwa z oliwek lub olej do smażenia 200 g borowików świeżych lub mrożonych masło klarowane do smażenia 150 ml śmietany 30% 50 ml wina białego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie: Z podanych na makaron składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą lub przykrywamy na blacie miską, aby odpoczęło – przez około 10 minut. Następnie wałkujemy i kroimy w dowolny kształt – przy pomocy maszynki do makaronów. Delikatnie obtaczamy w mące i odstawiamy do lekkiego przesuszenia. W tym czasie nastawiamy do zagotowania osoloną wodę w dużym garnku. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy na rozgrzany na patelni olej lub oliwę. Smażymy ze wszystkich stron przez około 4 minuty, a następnie dopiekamy w piecu przez około 8 minut. Po tym czasie odkładamy mięso na kilka minut, aby odpoczęło, a następnie kroimy w plastry. Zachowujemy w cieple. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Borowiki oczyszczamy (lub rozmrażamy). Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy cebulę, czosnek i borowiki, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy. Po chwili dolewamy wino i redukujemy. Po redukcji wina wlewamy śmietankę i również redukujemy. Ugotowany makaron wkładamy do sosu i mieszamy. Usmażoną polędwiczkę kroimy w plastry. Na talerz wykładamy makaron z sosem a na to kawałki polędwiczki. Dekorujemy natką pietruszki.