Adam Kozłowski: Pierś z kurczaka w szynce faszerowana szpinakiem

Adam Kozłowski: Pierś z kurczaka w szynce faszerowana szpinakiem
Adam Kozłowski: Pierś z kurczaka w szynce faszerowana szpinakiem

Pierś z kurczaka w szynce faszerowana szpinakiem

Składniki: 1 pierś z kurczaka 100 g młodego szpinaku lub szpinaku baby 100 g sera blue 1 mała cebula 1 łyżka masła klarowanego ½ pęczka szczypiorku 2 plasterki szynki prosciutto 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku

Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 stopni. Pierś z kurczaka nacinamy na pół w taki sposób, aby powstał większy, płaski kawałek. Cebulę obieramy z łupin, siekamy, a następnie szklimy na maśle. Odstawiamy do ostudzenia, wtedy dodajemy ser blue oraz posiekany szczypiorek. Przyprawiamy solą i pieprzem a następnie wykładamy na pierś kurczaka i zawijamy w rulon. Mięso owijamy szynką prosciutto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Po tym czasie roladki wyjmujemy, odkładamy na kilka minut, aby mięso odpoczęło, a następnie przekrawamy roladkę na pół. Kiedy mięso się piecze, opłukujemy szpinak, odrywamy łodyżki liści. Sporządzamy vinaigrette: mieszamy na jednolitą emulsję oliwę, miód, sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. Na talerz wykładamy roladkę oraz sałatkę ze szpinaku, który polewamy vinaigrette.

podziel się:

Pozostałe wiadomości