Przepisy kulinarne finalistów MasterChef Junior! Smacznego!

MasterChef Junior
MasterChef Junior
Brakuje Wam kulinarnych inspiracji? Sprawdźcie przepisy naszych finalistów!

Przepisy Gai Suchockiej:

Orzeźwiające ceviche z marynowanym łososiem podawane w miseczkach serowych.

Składniki:

  • 150 g filetu z łososia bez skóry
  • 8 szt. pomidorków koktajlowych
  • 1szt. Awokado
  • 1szt ogórek
  • 1 szt. łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 szt. Szalotka
  • sól ,pieprz

Marynata:

  • ¼ papryczki chili
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • sok z 1 limonki
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Serowe miseczki:

  • 70 g twardego żółtego sera (parmezan, garna padano)
  • papier do pieczenia

Wykonanie:

Łosoś:

Łososia pokrój w kostkę, wymieszaj z marynatą i odstaw do zamarynowania na około 15 minut. Warzywa pokrój w kostkę, wymieszaj z zamarynowaną rybą, dodaj sezam, posiekaną szalotkę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.

Serowe miseczki:

Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Z papieru do pieczenia wytnij niewielkie kwadraty. Kładź je na rozgrzanej patelni, a na wierzchu wysyp ser. Gdy ser się roztopi ściągnij papier z patelni i odłóż go na odwróconą do góry dnem szklankę. Poczekaj, aż ser wystygnie i stwardnieje. Gdy serowe miseczki wystygną, wypełnij je łososiem i warzywami.

Polędwiczki z sosem z cebuli, miechunki i rozmarynu oraz musem jabłkowym

  • 2 cebule szalotka
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 200 g miechunki jadalnej peruwiańskiej (physalis)
  • 600 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 łyżka masło klarowane
  • 200 ml cydru jabłkowego (cydr lubelski)
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • sól, pieprz
  • 2 zielone jabłka
  • 50 g masła

Wykonanie:

Polędwiczka z sosem z cebuli, miechunki i rozmarynu

Polędwiczkę wyczyść z błonek i tłuszczu oraz dopraw solą do smaku. Na patelni rozgrzej masło klarowane i przesmaż polędwiczkę z dwóch stron (po ok 30 sekund z każdej strony). Zostaw tłuszcz na patelni, bo będzie potrzebny do wykonania sosu, a polędwiczkę wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Na patelnię wrzuć cebulkę posiekaną w piórka. Jak cebulka się zeszkli dodaj cydr, miód i jedna łyżkę masła. Gotuj do momentu, aż sos się trochę zredukuje (zgęstnieje), wówczas dodaj miechunkę oraz posiekany rozmaryn. Gotuj dalej aż sos zrobi się bardziej gęsty, a miechunka będzie nadal cała (nie rozejdzie się). Wyjmij polędwiczkę, pokrój na 2 cm kawałki, a następnie dodaj do sosu i gotuj maksymalnie 1 minutę.

Mus jabłkowy

Jabłka pokrój w kostkę (nie obieraj ze skórki). Do garnka wlej 150 ml cydru, pokrojone w kostkę jabłka, oraz 50 g masła. Wszystko zagotuj do miękkości. Następnie przelej przez sitko, żeby odcedzić płyn. Zblenduj zawartość sitka i jeszcze raz przelej przez sitko. Mus powinien być gęsty i aksamitny.

Na talerz wykładamy mus jabłkowy na niego polędwiczkę obok kilka miechunek z sosu i sos. Dekorujemy świeżym rozmarynem.

Przekładaniec bezowy z kremem śmietankowym, truskawkami i lemon curd.

Beza:

  • 250 g cukru pudru
  • 6 białek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 200 g truskawek
  • mięta-do dekoracji

Lemon Curd:

  • 3 żółtka
  • jedno jajko
  • sok z dwóch cytryn
  • 50 g cukru

Krem śmietankowy:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 70 g cukru pudru

Wykonanie:

Beza:

Białka ubijaj i powoli dodawaj cukier, żeby nie zrobił się lukier. Ubijaj do momentu, aż piana będzie sztywna i lekko szklista. Następnie dodaj sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną i nadal ubijaj przez ok 2 minuty. Włóż masę bezową do ringu o wielkości ok 10 cm aby powstały trzy równej wielkości krążki, a następnie ringi usuń. Bezowe krążki włóż do piekarnika i piecz przez 80 minut w temperaturze 120 stopni. Podczas gdy beza się piecze przygotuj lemon curd i krem śmietankowy.

Lemon Curd :

Wszystkie składniki wlej do miski i cały czas ubijaj na parze wodnej, aż krem zgęstnieje. Nie przerywaj mieszania, bo inaczej mogą zrobić się grudki. Gdy krem zgęstnieje odstaw.

Krem śmietankowy:

Śmietankę oraz serek mascarpone włóż do miski i ubijaj co chwile dodając cukier. Ubijaj do momentu, aż powstanie puszysta masa.

Po wyjęciu bezy z piekarnika tworzymy przekładaniec bezowy w następującej kolejności: krążek bezowy smarujemy lemon curd i na to kładziemy kolejny krążek bezowy, który smarujemy kremem śmietankowym z cienko pokrojonymi wzdłuż truskawkami. Na to kładziemy kolejny krążek bezowy i smarujemy kremem lemon curd i kremem śmietankowym. Dekorujemy truskawkami i listkami mięty.

Przepisy Franka Lorenca

Kosmiczny tatar:

  • polędwica wołowa-150g
  • ogórki-2-3szt.
  • cebula-1szt.
  • kapary mini-5szt.
  • musztarda dijon -50g
  • marynowane grzyby-2-3szt.
  • olej
  • jaja przepiórcze-3-4szt.
  • masło-50g
  • sól gruboziarnista-do smaku

Mięso oczyścić i posiekać na drobne kawałki, a następnie odstawić do lodówki. Ogórki, cebulę i kapary pokroić na drobną kostkę. Musztardę zblendować z grzybami. Następnie wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Jajka przepiórcze usmażyć na patelni z kawałkiem masła. Wyłożyć na talerz i ułożyć wg własnego pomysłu.

Sandacz z plackiem ziemniaczanym, szpinakiem i grzybami.

Placek ziemniaczany:

  • ziemniaki 250g
  • jajko 1
  • mąka 1 łyżka
  • sól
  • cebula-1szt.
  • olej do smażenia

Sandacz:

  • sandacz 2 kawałki (każdy po około 100-120g)
  • kolendra-pół pęczka
  • pieprz, sól-do smaku
  • olej-150ml

Szpinak:

  • szpinak -200g
  • masło -50g
  • woda
  • czosnek-1-2 ząbki
  • sól-do smaku

Grzyby:

  • prawdziwki 200g
  • śmietanka -30%-100ml
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz-do smaku
  • cebula-50g

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je na ok. 5 - 10 minut, po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku. Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli, wymieszać. Rozgrzać patelnię i wlać olej. Masę ziemniaczaną nakładać na rozgrzany olej przy użyciu łyżki i ringu do formowania placków. Smażyć na średnim ogniu do uzyskania złocistego koloru i chrupiących brzegów, przewrócić na drugą stronę i smażyć ponownie.

Sandacza zamarynować w oleju, kolendrze soli i pieprzu. Następnie usmażyć na patelni do złocistego koloru.

Masło rozpuścić w garnku, dodać szpinak, doprawić solą i zalać odrobiną wody. Dusić przez 1 minutę.

Grzyby usmażyć z cebulą następnie zalać śmietanką i przyprawić do smaku.

Wszystko ładnie ułożyć na talerzu.

Mus czekoladowy z chrupiącymi ciasteczkami:

Ciasto:

  • soda Oczyszczona 1/3 łyżeczki
  • masło 3/4 kostki
  • mleko 1 łyżka
  • jajko 1
  • mąka 1 i 1/3 szklanki
  • cukier 1/3 szklanki
  • ciemne kakao 1/2 szklanki

Mus:

  • biała czekolada 100 g
  • mascarpone 250 g
  • jogurt naturalny 150 g
  • orzeszki ziemne 200 g
  • dwie szczypty soli

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać razem, uformować i przełożyć na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-12 min.

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić, a następnie dodać mascarpone i jogurt naturalny.

Orzeszki ziemne zmielić z solą na gładką masę tak aby powstało masło orzechowe.

Przepisy Soni Rudolf

Przystawka - Tatar z wędzonych ryb

Składniki :

  • wędzony morszczuk-50g
  • wędzona makrela-50g
  • wędzony pstrąg-50g
  • ogórek konserwowy / korniszony-1-2 szt.
  • cebula (1/4)
  • jabłko (1/2)
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • oliwa ziołowa(np. olej lniany)
  • sól, pieprz kolorowy-do smaku
  • olej-300ml
  • kasza gryczana-30g
  • koperek świeży-pół pęczka

Rybę oddzielić od ości. Filety pokroić bardzo drobno i wymieszać z posiekaną drobno cebulą, jabłkiem i ogórkiem. Dodać oliwę i ew. sól / pieprz kolorowy do smaku. Podawać udekorowane koperkiem, oliwą ziołową i popcornem z kaszy gryczanej (kaszę smażymy na głębokim oleju rozgrzanym do 180-190 stopni przez kilka sekund).

Danie Główne - Perliczka z bobem w ziołach, puree z bobu chipsy z topinamburu.

  • bób (400 g)
  • 4 piersi z perliczki
  • skrzydełka z perliczki (lub z kurczaka) do sosu-1kg
  • koperek-pół pęczka
  • czosnek-1-2 ząbki
  • marchewka-2-3szt.
  • ziele angielskie-do smaku
  • liść laurowy-do smaku
  • świeży majeranek-kilka gałązek
  • 200 ml wina
  • 200g masła
  • olej-300ml
  • topinambur-2-3szt.
  • śmietana 18%-150ml
  • sól, pieprz

Sos drobiowo-winny:

Skrzydełka podsmażyć z marchewką, zalać połową szklanki wody i szklanką wina. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Redukować ok. 20 min. na małym ogniu następnie przecedzić. Przed podaniem dodać zimne masło i rozpuścić. Doprawić do smaku solą, pieprzem.

Bób:

Bób gotować w osolonej wodzie 4 minuty. Połowę wyjąć, resztę gotować dalej do miękkości (ok. 5 min). Wyjęty wcześniej bób obrać ze skórek, wrzucić na patelnię i podsmażyć na maśle z koperkiem i czosnkiem 2-3 minuty.

Puree z bobu:

Ugotowany bób zblendować z 4 łyżkami śmietany. Na koniec dodać łyżkę masła i doprawić do smaku.

Perliczka:

Piersi z perliczki natrzeć solą. Na patelni rozgrzać 25 g masła. Wrzucić perliczkę na patelnię i smażyć. Jak się zarumieni dodać 25g masła oraz smażyć z dodatkiem świeżego majeranku, cały czas polewając masłem.

Chipsy z topinamburu:

Topinambur kroimy na cieniutkie plasterki i smażymy w głębokim oleju do zarumienienia.

Na talerz nakładamy puree, na puree perliczkę, obok kładziemy smażony bób. Perliczkę delikatnie polewamy sosem i dekorujemy chipsami.

Deser - Tartaletka cytrynowa

Ciasto:

  • 125g masła
  • 250g mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka zimnej wody
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki zagnieść tak, aby powstało jednolite ciasto. Następnie wyłożyć ciastem foremkę na tartaletkę i włożyć do piekarnika i piec przez 10 minut w 180 stopniach.

Krem:

  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • sok z 2 cytryn
  • 200 g cukru
  • 150 ml śmietany 36%

Cukier i jajka zmiksować. Dodać sok i ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać i wlać na zapieczony spód, włożyc do piekarnika i piec 20 min w temp 180C.

Lody malinowe:

  • 300 g malin
  • 100 g cukru
  • 50ml śmietany 36%

Odłożyć kilka świeżych malin do dekoracji, pozostałe zagotować z 50 mln wody i 3 łyżkami cukru. Połowę zostawić na sos, z drugiej połowy zrobić lody.

Lody: Dodać łyżkę cukru pudru, 50ml śmietany 36%. Blendować w maszynie, dodając powoli ciekły azot. Schować w zamrażarce do podania.

Sos malinowy: Sos przetrzeć przez sitko.

Orzechy pekan w karmelu:

  • orzechy pekan -100g
  • masło-50g
  • miód-1-2 łyżki

Orzechy wrzucić na roztopione 2 łyżki masła. Polać miodem i delikatnie mieszać, aż się skarmelizują.

Tartę posypać delikatnie cukrem pudrem. Położyć obok kulkę lodów malinowych, udekorować świeżą miętą, sosem malinowym i orzechami pekan.Zobacz WIĘCEJ:

podziel się:

Pozostałe wiadomości