Uczestnicy staną przed kluczowym wyzwaniem, które zadecyduje o wyborze finalistów. Odcinek ten rozpocznie się w malowniczym porcie w Marsylii. Miasto to słynie z tradycyjnej zupy Bouillabaisse, która stanie się tematem konkurencji
Nie tylko Michel Moran i Tomek Jakubiak będą oceniać to wyjątkowe danie, ale także zaproszony szef Christian Ernst. Komu uda się przyrządzić zupę Bouillabaisse na najwyższym poziomie, starając się zachować autentyczny smak tego klasycznego dania?
W drugiej części odcinka przeniesiemy się do restauracji z trzema gwiazdkami Michelin, gdzie szefem kuchni jest Alexandre Mazzia. To niesamowicie prestiżowe miejsce, a sam szef Mazzia poprowadzi masterclass, dzieląc się swoją wiedzą i umiejętnościami. Uczestnicy będą musieli zainspirować się tym, co nauczyli się od niego i stworzyć danie na miarę restauracji z trzema gwiazdkami Michelin. Po tej konkurencji poznamy finalistów 12. edycji MasterChef.