Ośmioro zawodników spotka się w malowniczym zamku Montressor, który jest własnością znanego kucharza i uczestnika I edycji „MasterChefa” Mikołaja Reya. To właśnie w tej urokliwej miejscowości we Francji odbędzie się pierwsza konkurencja tego odcinka. Dla uczestników to ogromne wyzwanie, ponieważ będą musieli przygotować tradycyjną polską ucztę, która zachwyci hrabiostwo z Francji.
W każdym odcinku programu „Bitwa o gości” zmierzą się cztery turystyczne obiekty i cztery pary – dumnych ze swoich biznesów właścicieli. Eksperci odwiedzą się nawzajem, przenocują, skorzystają z atrakcji oferowanych przez gospodarzy, a przed wyjazdem ocenią obiekt. Konkurenci wypełnią ankietę oraz nie znając cennika obiektu zdecydują, ile ich zdaniem warta jest usługa, z której skorzystali.
Tym razem uczestnicy „MasterChefa” staną przed złotymi skrzyniami, a ich zadaniem będzie stworzenie nowoczesnej, innowacyjnej potrawy opartej na polskiej gęsi. To niezwykle wymagające wyzwanie, które połączy tradycyjną kuchnię Polski z nowoczesnymi technikami i smakami. Który uczestnik zaskoczy jurorów najbardziej kreatywnym i smakowitym daniem?