Wielkanoc z Food Network!
Nasze gwiazdy zdradzą swoje sposoby na pyszne dania wielkanocne, ale też podpowiedzą jak miło i kreatywnie spędzić czas z rodziną. Oprócz tradycyjnych polskich przepisów na mazurki i baby, pokażemy szalone wariacje na temat wielkanocnych słodyczy w nowym programie „Najsłodszy wielkanocny koszyk”. Zapraszamy do Food Network!Od Wielkiej Soboty, 3 kwietnia, przez trzy kolejne dni, o godz. 18:15 widzowie obejrzą konkurujących ze sobą cukierników w programie „Najsłodszy wielkanocny koszyk”. Zadaniem uczestników będzie stworzenie słodkości, inspirowanych tradycyjnymi, świątecznymi smakołykami i smakami dzieciństwa. Oczywiście koniecznie z wielkanocnym motywem! Szefowie kuchni - Jordan Andino i Claudia Sandoval ocenią dzieła cukierników i zdecydują kto wygra główną nagrodę – złote jajko wypełnione 25 000 dolarów!
Fani tradycji i klasycznych wielkanocnych przysmaków również nie będą zawiedzeni. 28 marca, o godz. 11:45, w programie „Wielkanoc ze smakiem”, Magda Gessler pokaże widzom jak według niej wygląda idealny żur, jak upiec najlepsze mazurki i dlaczego zrobienie białej kiełbasy w domu to dobry pomysł. Będzie też pyszna pascha i danie, bez którego ciężko wyobrazić sobie polski stół wielkanocny, czyli jajka faszerowane. Magda Gessler doskonale wie, jak przygotować najlepsze Święta!To jeszcze nie wszystko. Swoimi pomysłami na to jak stworzyć smakowite dania nie spędzając całej Wielkanocy w kuchni, podzieli się Ania Starmach w programie „Pyszna Wielkanoc”. Już od 23 marca, o godz. 19:10 jurorka programu „Masterchef Junior” odkryje tajniki tradycyjnych receptur oraz podpowie jak szybko i niedrogo przygotować wariacje na temat klasycznych potraw wielkanocnych. Nie zabraknie także ciekawych kulinarnych anegdotek. Czy w Wielką Niedzielę Ślązacy stawiają to samo na stole co Poznaniacy? Co było pierwsze, kura czy jajo wielkanocne?
Magda Gessler
Ania Starmach
Prawdziwą skarbnicą pomysłów na fantastyczne Święta będzie natomiast program „Pomysł na Wielkanoc”. Magda Gessler zdradzi w nim swój sposób na pyszne jaja faszerowane po polsku w barwionych skorupkach. Anna Starmach podpowie jak można zrobić doskonałe ciasto cytrynowe z tego, co akurat jest pod ręką! Z kolei Anna Kalczyńska przedstawi pomysł na zabawę z dziećmi i szukanie prezentów wielkanocnych. Magda Socha-Włodarska z córeczką pokażą jak zrobić zajączki ze skarpet, a Agnieszka Winnicka ozdobne ptaki z masy papierowej. To wszystko już 23 marca o godz. 19:40 w Food Network.
Anna Kalczyńska
Autor: Michał M. Sikorski / tvn.pl
Źródło zdjęcia głównego: TVN