Tłusty Czwartek według gwiazd. Kto zjadł najwięcej pączków?

Tłusty czwartek
Tłusty Czwartek 2020
Jak gwiazdy świętowały Tłusty czwartek?

W Tłusty Czwartek nikt nie liczy kalorii. Wszyscy prześcigają się w tym, kto zjadł więcej pączków i gdzie można kupić najlepsze. Jedni są fanami nadzienia różanego, inni śliwkowego. Jedni wolą lukier bez skórki pomarańczy, inni z jej dużą ilością. Każdy gustuje w innych pączkach, ale jedno jest pewne - w ten jeden dzień w roku je się ich wyjątkowo dużo.Jak ten dzień świętowały gwiazdy?Gosia Ohme zaczęła zapewne najwcześniej, bo pierwszy pączek zniknął z jej talerza rano na planie Dzień Dobry TVN.Ania Lewandowska pozwoliła sobie na żart i prezentując swój okazały ciążowy brzuszek napisała:

Do you think anyone will notice how many donuts I ate? Ania Lewandowska

Jakob Kosel podszedł do tematu naprawdę poważnie.Patryca Wieja pochwaliła się swoim pączkiem z piaszczystej i słonecznej plaży. Magda Gessler była pod ogromnym wrażeniem kolejki, jaka ustawiła się pod jej cukiernią. Magda Mołek zachęcała, żeby zamiast pączka pożreć książkę, co było idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy dbają o figurę.A Wy, ile zjedliście wczoraj pączków?Przepis Magdy Gessler na pyszne pączki!

Magda Gessler
Magda Gessler
Źródło: Marta Wojtal | materiały prasowe

Magda Gessler

Przepis na pyszne pączki wg Magdy Gessler możecie też znaleźć na jej autorskiej stronie z przepisami!

Składniki:

  • 2 kg mąki szymanowskiej
  • 300 g cukru
  • 30 jajek
  • 500 g masła
  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwej wanilii
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g świeżych drożdży
  • konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
  • 2,5 kg smalcu
  • 500 g domowego lukru
  • 100 g kandyzowanych skórek pomarańczy

Sposób przygotowania:

Do mleka dodać 100 g cukru i rozdrobnione drożdże. Zaczyn mieszać i podgrzewać (do 35 stopni C) do rozpuszczenia się składników. Następnie wsypać szklankę mąki, wymieszać i zostawić na ok. 30 minut.

Żółtka z 20 jaj, 10 całych jaj, pozostały cukier, wanilię i sól podgrzewać mieszając trzepaczką rózgową do temp. ok. 30-35 st. C.

Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość wymieszać go w dużej misce z masą jajeczną. Wsypać 1,2 kg mąki i wyrobić ciasto podsypując mąką, aż nabierze gładkiej konsystencji i przestanie kleić się do rąk. Na koniec dodać roztopione masło. W zależności od wilgotności mąki, wielkości jaj i wilgotności powietrza można zużyć od 1,2 do 1,7 kg mąki.

Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. W tym czasie dwukrotnie je wyrobić rękoma.

Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze porcje, formować z nich ruloniki i kroić je na małe kawałki. Każdy spłaszczyć. Na środek włożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić. Utoczyć w dłoniach kulkę. Zlepione pączki układamy na oprószonej mąką stolnicy, miejsce zlepienia kierujemy do dołu. Przykryć suchą ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.

W rondlu powoli rozgrzewamy smalec do temp. 180 st. C (kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć). Pączki smażymy porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Usmażone pączki wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku, aby odsączyć z tłuszczu. Lukrem polewamy gdy pączki lekko wystygną, na koniec posypujemy skórką pomarańczową.

Jak spalić jednego pączka? Sposoby na spalanie zbędnych kalorii! Czytaj więcej na stronie dziendobry.tvn.pl

Zobacz też:

Magda Gessler nauczy Joannę Krupę jak gotować?

Magda Gessler nauczy Joannę Krupę jak gotować?

podziel się:

Pozostałe wiadomości