Sposób przygotowania:
- Mięso indyka gotujemy do momentu, aż zmięknie, co jakiś czas zbierając szumy (tak, jak w trakcie gotowania rosołu)
- Obraną włoszczyznę dodajemy do bulionu i gotujemy około godziny.
- Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
- Jeśli bulionu wyjdzie za dużo warto go zamrozić.
- W międzyczasie płuczemy żołądki pod zimną wodą
- Gotujemy około 3-4h w lekko osolonej wodzie.
- Przed dodaniem do bulionu należy je ponownie opłukać.
- Żołądki zalewamy bulionem
- Gotujemy w bulionie około godziny
- Dodajemy do zupy pokrojone warzywa, marchew, pietruszkę, odrobinę selera.
- Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryczką słodką i ostrą do smaku, dużą szczyptą majeranku, odrobiną gałki muszkatołowej i szczyptą imbiru.
- Zupę zagęszczamy zasmażką z mąki i masła (łyżka masła na łyżkę mąki)
podziel się: