Żołądkowa Jacka Szawioły (Warszawa)

Żołądkowa
Żołądkowa

Sposób przygotowania:

  • Mięso indyka gotujemy do momentu, aż zmięknie, co jakiś czas zbierając szumy (tak, jak w trakcie gotowania rosołu)
  • Obraną włoszczyznę dodajemy do bulionu i gotujemy około godziny.
  • Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • Jeśli bulionu wyjdzie za dużo warto go zamrozić.
  • W międzyczasie płuczemy żołądki pod zimną wodą
  • Gotujemy około 3-4h w lekko osolonej wodzie.
  • Przed dodaniem do bulionu należy je ponownie opłukać.
  • Żołądki zalewamy bulionem
  • Gotujemy w bulionie około godziny
  • Dodajemy do zupy pokrojone warzywa, marchew, pietruszkę, odrobinę selera.
  • Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryczką słodką i ostrą do smaku, dużą szczyptą majeranku, odrobiną gałki muszkatołowej i szczyptą imbiru.
  • Zupę zagęszczamy zasmażką z mąki i masła (łyżka masła na łyżkę mąki)
podziel się:

Pozostałe wiadomości