Sposób przygotowania:
- Filet z łososia dzielimy na cztery porcje.
- Rybę wkładamy do naczynia żaroodpornego.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Polewamy niewielką ilością oliwy.
- Obok ryby układamy gałązkę rozmarynu.
- Rybe pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 przez 25 minut.
Sos
- Wszystkie skłądniki sosu umieszczamy w naczyniu blendera i dokładnie miksujemy.
Pęczotto z grzybami
- Grzyby moczymy w 250 ml wody przez około pół godziny.
- Namoczone grzyby odcedzamy.
- Wodę z moczenia grzybów zagotowujemy.
- Grzyby siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Cebulę siekamy i smażymy na oliwie.
- Do podsmażonej cebuli dodajemy kaszę i przesmażamy.
- Wlewamy szklankę bulionu.
- Dodajemy posiekane grzyby.
- Gdy bulion wyparuje, dodajemy zagotowaną wodę z moczenia grzybów.
- Gdy woda odparuje, ponownie dolewamy bulionu, do czasu, aż kasza zmięknie.
- Do gotowej kaszy dodajemy łyżkę masła i dwie garści startego parmezanu.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatka
- Cykorię kroimy drobno.
- Pomarańcze obieramy i kroimy drobno.
- Cykorię łączymy z pomarańczami.
- Dodajemy rodzynki, odrobinę oliwy i sok z cytryny.
Dokładnie mieszamy.
podziel się: