Złapany na haczyk Aleksandry Boreckiej (Warszawa)

Złapany na haczyk
Złapany na haczyk

Sposób przygotowania:

  • Filet z łososia dzielimy na cztery porcje.
  • Rybę wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Polewamy niewielką ilością oliwy.
  • Obok ryby układamy gałązkę rozmarynu.
  • Rybe pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 przez 25 minut.

Sos

  • Wszystkie skłądniki sosu umieszczamy w naczyniu blendera i dokładnie miksujemy.

Pęczotto z grzybami

  • Grzyby moczymy w 250 ml wody przez około pół godziny.
  • Namoczone grzyby odcedzamy.
  • Wodę z moczenia grzybów zagotowujemy.
  • Grzyby siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Cebulę siekamy i smażymy na oliwie.
  • Do podsmażonej cebuli dodajemy kaszę i przesmażamy.
  • Wlewamy szklankę bulionu.
  • Dodajemy posiekane grzyby.
  • Gdy bulion wyparuje, dodajemy zagotowaną wodę z moczenia grzybów.
  • Gdy woda odparuje, ponownie dolewamy bulionu, do czasu, aż kasza zmięknie.
  • Do gotowej kaszy dodajemy łyżkę masła i dwie garści startego parmezanu.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatka

  • Cykorię kroimy drobno.
  • Pomarańcze obieramy i kroimy drobno.
  • Cykorię łączymy z pomarańczami.
  • Dodajemy rodzynki, odrobinę oliwy i sok z cytryny.

Dokładnie mieszamy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości