Złapany na haczyk Aleksandry Boreckiej (Warszawa)

Złapany na haczyk
Złapany na haczyk

Sposób przygotowania:

  • Filet z łososia dzielimy na cztery porcje.
    • Rybę wkładamy do naczynia żaroodpornego.
      • Doprawiamy solą i pieprzem.
        • Polewamy niewielką ilością oliwy.
          • Obok ryby układamy gałązkę rozmarynu.
            • Rybe pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 przez 25 minut.

              Sos

              • Wszystkie skłądniki sosu umieszczamy w naczyniu blendera i dokładnie miksujemy.

                Pęczotto z grzybami

                • Grzyby moczymy w 250 ml wody przez około pół godziny.
                  • Namoczone grzyby odcedzamy.
                    • Wodę z moczenia grzybów zagotowujemy.
                      • Grzyby siekamy.
                        • Na patelni rozgrzewamy oliwę.
                          • Cebulę siekamy i smażymy na oliwie.
                            • Do podsmażonej cebuli dodajemy kaszę i przesmażamy.
                              • Wlewamy szklankę bulionu.
                                • Dodajemy posiekane grzyby.
                                  • Gdy bulion wyparuje, dodajemy zagotowaną wodę z moczenia grzybów.
                                    • Gdy woda odparuje, ponownie dolewamy bulionu, do czasu, aż kasza zmięknie.
                                      • Do gotowej kaszy dodajemy łyżkę masła i dwie garści startego parmezanu.
                                        • Doprawiamy solą i pieprzem.

                                          Sałatka

                                          • Cykorię kroimy drobno.
                                            • Pomarańcze obieramy i kroimy drobno.
                                              • Cykorię łączymy z pomarańczami.
                                                • Dodajemy rodzynki, odrobinę oliwy i sok z cytryny.

                                                  Dokładnie mieszamy.

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości