Zakapiorskie przysmaki Bogdana Pękalskiego (Rzeszów)

Zakapiorskie przysmaki
Zakapiorskie przysmaki

Sposób przygotowania:

  • Z saletry, cukru, pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego przygotowujemy marynatę.
  • Nacieramy szynkę marynatą i zalewamy przegotowaną zimną wodą i pozostawiamy na 10 dni.
  • Boczek nacieramy tą samą marynatą, co szynkę, dodatkowo dodajemy kminek oraz paprykę słodką i ostrą.
  • Schab także nacieramy marynatą dodając 200 ml przyprawy uniwersalnej w płynie.
  • Zamarynowane mięsa wędzimy przez 8 godzin
  • Uwędzone mięsa parzymy przez 40 minut.

Chleb - Sposób przygotowania:

  • Do aktywnego zakwasu dodajemy mąkę żytnią.
  • Mieszamy, stopniowo wlewając letnią wodę.
  • Naczynie z przygotowanym zakwasem przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc.
  • Z ugotowanych ziemniaków przygotowujemy puree
  • W misie łączymy mąkę z purée ziemniaczanym
  • W przygotowanej masie robimy wgłębienie i wlewamy wcześniej przygotowany zaczyn.
  • Mieszamy drewnianą łyżką i wlewamy letnią wodę cały czas wyrabiając ciasto .
  • Tak przygotowanie ciasto umieszczamy w misie oprószonej mąką i przykrywamy.
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Formę do ciasta smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką.
  • W formie umieszczamy przygotowane ciasto
  • Zwilżamy wodą dłoń i wyrównujemy powierzchnię ciasta.
  • Przykrywamy formę ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
  • Chleb pieczemy w piekarniku w temperaturze 220°Cprzez 15 minut
  • Zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez 25-30 minut.
  • Upieczony chleb wyciągamy z formy i spryskujemy wierzch wodą.

Smalec - Sposób przygotowania:

  • Słoninę, boczek i podgardla kroimy w drobną kostkę.
  • Wytapiamy z 2 łyżkami mleka na patelni na wolnym ogniu
  • Karkówkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnie w połowie wytapiania pozostałych mięs.
  • Po wytopieniu mięs dodajemy trzy pokrojone cebule i smażymy na małym ogniu przez 15 minut.
  • Zdejmujemy patelnię z ognia.
  • Dodajemy starte jabłka, majeranek, pieprz, sól i sprasowany czosnek.
  • Mieszamy.
  • Przygotowany smalec wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
podziel się:

Pozostałe wiadomości