Sposób przygotowania:
- Z saletry, cukru, pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego przygotowujemy marynatę.
- Nacieramy szynkę marynatą i zalewamy przegotowaną zimną wodą i pozostawiamy na 10 dni.
- Boczek nacieramy tą samą marynatą, co szynkę, dodatkowo dodajemy kminek oraz paprykę słodką i ostrą.
- Schab także nacieramy marynatą dodając 200 ml przyprawy uniwersalnej w płynie.
- Zamarynowane mięsa wędzimy przez 8 godzin
- Uwędzone mięsa parzymy przez 40 minut.
Chleb - Sposób przygotowania:
- Do aktywnego zakwasu dodajemy mąkę żytnią.
- Mieszamy, stopniowo wlewając letnią wodę.
- Naczynie z przygotowanym zakwasem przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc.
- Z ugotowanych ziemniaków przygotowujemy puree
- W misie łączymy mąkę z purée ziemniaczanym
- W przygotowanej masie robimy wgłębienie i wlewamy wcześniej przygotowany zaczyn.
- Mieszamy drewnianą łyżką i wlewamy letnią wodę cały czas wyrabiając ciasto .
- Tak przygotowanie ciasto umieszczamy w misie oprószonej mąką i przykrywamy.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
- Formę do ciasta smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką.
- W formie umieszczamy przygotowane ciasto
- Zwilżamy wodą dłoń i wyrównujemy powierzchnię ciasta.
- Przykrywamy formę ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
- Chleb pieczemy w piekarniku w temperaturze 220°Cprzez 15 minut
- Zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez 25-30 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i spryskujemy wierzch wodą.
Smalec - Sposób przygotowania:
- Słoninę, boczek i podgardla kroimy w drobną kostkę.
- Wytapiamy z 2 łyżkami mleka na patelni na wolnym ogniu
- Karkówkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnie w połowie wytapiania pozostałych mięs.
- Po wytopieniu mięs dodajemy trzy pokrojone cebule i smażymy na małym ogniu przez 15 minut.
- Zdejmujemy patelnię z ognia.
- Dodajemy starte jabłka, majeranek, pieprz, sól i sprasowany czosnek.
- Mieszamy.
- Przygotowany smalec wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
podziel się: