Zakapiorskie przysmaki Bogdana Pękalskiego (Rzeszów)

Zakapiorskie przysmaki
Zakapiorskie przysmaki

Sposób przygotowania:

  • Z saletry, cukru, pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego przygotowujemy marynatę.
    • Nacieramy szynkę marynatą i zalewamy przegotowaną zimną wodą i pozostawiamy na 10 dni.
      • Boczek nacieramy tą samą marynatą, co szynkę, dodatkowo dodajemy kminek oraz paprykę słodką i ostrą.
        • Schab także nacieramy marynatą dodając 200 ml przyprawy uniwersalnej w płynie.
          • Zamarynowane mięsa wędzimy przez 8 godzin
            • Uwędzone mięsa parzymy przez 40 minut.

              Chleb - Sposób przygotowania:

              • Do aktywnego zakwasu dodajemy mąkę żytnią.
                • Mieszamy, stopniowo wlewając letnią wodę.
                  • Naczynie z przygotowanym zakwasem przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc.
                    • Z ugotowanych ziemniaków przygotowujemy puree
                      • W misie łączymy mąkę z purée ziemniaczanym
                        • W przygotowanej masie robimy wgłębienie i wlewamy wcześniej przygotowany zaczyn.
                          • Mieszamy drewnianą łyżką i wlewamy letnią wodę cały czas wyrabiając ciasto .
                            • Tak przygotowanie ciasto umieszczamy w misie oprószonej mąką i przykrywamy.
                              • Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
                                • Formę do ciasta smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką.
                                  • W formie umieszczamy przygotowane ciasto
                                    • Zwilżamy wodą dłoń i wyrównujemy powierzchnię ciasta.
                                      • Przykrywamy formę ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
                                        • Chleb pieczemy w piekarniku w temperaturze 220°Cprzez 15 minut
                                          • Zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez 25-30 minut.
                                            • Upieczony chleb wyciągamy z formy i spryskujemy wierzch wodą.

                                              Smalec - Sposób przygotowania:

                                              • Słoninę, boczek i podgardla kroimy w drobną kostkę.
                                                • Wytapiamy z 2 łyżkami mleka na patelni na wolnym ogniu
                                                  • Karkówkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnie w połowie wytapiania pozostałych mięs.
                                                    • Po wytopieniu mięs dodajemy trzy pokrojone cebule i smażymy na małym ogniu przez 15 minut.
                                                      • Zdejmujemy patelnię z ognia.
                                                        • Dodajemy starte jabłka, majeranek, pieprz, sól i sprasowany czosnek.
                                                          • Mieszamy.
                                                            • Przygotowany smalec wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości

                                                              "Autentyczni" obalają stereotypy. "W tym programie nie ma żadnej ściemy. Jest czysta prawda". Zobacz kulisy!

                                                              "Autentyczni" obalają stereotypy. "W tym programie nie ma żadnej ściemy. Jest czysta prawda". Zobacz kulisy!