Wileńskie czebureki Justyny Grzybowskiej (Zielona Góra)

Wileńskie czebureki
Wileńskie czebureki

Ciasto - Sposób przygotowania:

  • Przesiewamy mąkę.
  • Do mąki dodajemy ser, jajko, spirytus i sól.
  • Zagniatamy jak ciasto na pierogi.
  • Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła.
  • Nakładamy farsz.
  • Brzegi zaklejamy widelcem.
  • Zaklejone czebureki wrzucamy na głęboki olej.
  • Wyjmujemy z garna, gdy się zarumienią.
  • Odsączamy na papierowym ręczniku.
  • Podajemy z sosem czosnkowym.

Farsz - Sposób przygotowania:

  • Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Dodajemy sól i pieprz.
  • Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Zeszkloną cebulę dodajemy do pieczarek.
  • Całość smażymy.

Sos - Sposób przygotowania:

  • Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
  • Dodajemy sól i pieprz i mieszamy
podziel się:

Pozostałe wiadomości