Wileńskie czebureki Justyny Grzybowskiej (Zielona Góra)

Wileńskie czebureki
Wileńskie czebureki

Ciasto - Sposób przygotowania:

  • Przesiewamy mąkę.
    • Do mąki dodajemy ser, jajko, spirytus i sól.
      • Zagniatamy jak ciasto na pierogi.
        • Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła.
          • Nakładamy farsz.
            • Brzegi zaklejamy widelcem.
              • Zaklejone czebureki wrzucamy na głęboki olej.
                • Wyjmujemy z garna, gdy się zarumienią.
                  • Odsączamy na papierowym ręczniku.
                    • Podajemy z sosem czosnkowym.

                      Farsz - Sposób przygotowania:

                      • Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
                        • Dodajemy sól i pieprz.
                          • Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
                            • Zeszkloną cebulę dodajemy do pieczarek.
                              • Całość smażymy.

                                Sos - Sposób przygotowania:

                                • Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
                                  • Dodajemy sól i pieprz i mieszamy
                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości