Sposób przygotowania:
● Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
● Na papierze układamy plastry boczku i 10-milimetrowe kawałki kaszanki.
● Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 220˚C.
● Pieczemy do momentu, aż boczek będzie chrupiący.
● Oscypka kroimy w grube plastry.
● Kawałki oscypka smażymy na oleju.
● Na drugiej patelni smażymy przegrzebki, po 3 minuty z każdej strony.
● Na talerzach rozkładamy roszponkę.
● Na roszpunce układamy po kolei kawałki kaszanki, plaster oscypka i 2-3 przegrzebki.
● Całość delikatnie skrapiamy oliwą i kremem balsamicznym.
● Na wierzch układamy owoce sezonowe.
● Podajemy z chłodnikiem.
Chłodnik
● Do blendera wrzucamy opakowanie groszku.
● Uzupełniamy maślanką w proporcjach 1:1.
● Dodajemy odrobinę kardamonu.
● Doprawiamy solą i pieprzem.
● Blendujemy.