Sposób przygotowania:
- Okrągłą formę do tarty smarujemy masłem.
- Mąkę łączymy i miksujemy z pokrojonym w kostki masłem i cukrem.
- Dodajemy jedno jajko i mieszamy do momentu powstania jednolitej masy.
- Ciasto formujemy w kształt spłaszczonego placka i wkładamy na godzinę do lodówki
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość ½ centymetra i wykładamy nim formę.
- Formę z ciastem przykrywamy folią aluminiową.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 °C przez 15 minut.
- Zdejmujemy folię i pieczemy przez14 minut
- Wyjmujemy ciasto.
- 2 jajka, mleko skondensowane i ser mascarpone łączymy i miksujemy.
- Powstały krem wylewamy na ciasto.
- Ciasto ponownie umieszczamy w piekarniku i pieczemy w temperaturze 180°C przez 18 minut.
- Gotowe ciasto dekorujemy borówkami.
podziel się: