Sposób przygotowania:
- Papryki myjemy i w całości wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C
- Pieczemy przez około 20 minut.
- Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy drobno.
- Czosnek kroimy drobno.
- W rondelku rozgrzewamy jedną łyżeczkę oliwy.
- Na rozgrzaną oliwę rzucamy wkładamy posiekaną cebulkę i czosnek.
- Podsmażamy do czasu zeszklenia.
- Do garnka dodajemy upieczoną, pokrojoną paprykę oraz wcześniej przygotowane pomidory.
- Całość zalewamy sokiem pomidorowym.
- Gotujemy przez około 25 minut.
- Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i dodajemy niewielką ilość cukru.
- Całość blendujemy z dodatkiem odrobiny śmietany.
- Gotowy krem przecieramy przez sito.
Bagietka
- Posiekane liście bazylii łączymy z wyciśniętym czosnkiem i 1 łyżką oliwy.
- Powstałą masę nakładamy na pokrojoną bagietkę.
- Na wierzch posypujemy starty żółty ser.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 8 minut.
podziel się: