Tętniąca czerwień Marzeny Tarasiewicz (Olsztyn)

Tętniąca czerwień
Tętniąca czerwień

Sposób przygotowania:

  • Papryki myjemy i w całości wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C
  • Pieczemy przez około 20 minut.
  • Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy drobno.
  • Czosnek kroimy drobno.
  • W rondelku rozgrzewamy jedną łyżeczkę oliwy.
  • Na rozgrzaną oliwę rzucamy wkładamy posiekaną cebulkę i czosnek.
  • Podsmażamy do czasu zeszklenia.
  • Do garnka dodajemy upieczoną, pokrojoną paprykę oraz wcześniej przygotowane pomidory.
  • Całość zalewamy sokiem pomidorowym.
  • Gotujemy przez około 25 minut.
  • Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i dodajemy niewielką ilość cukru.
  • Całość blendujemy z dodatkiem odrobiny śmietany.
  • Gotowy krem przecieramy przez sito.

Bagietka

  • Posiekane liście bazylii łączymy z wyciśniętym czosnkiem i 1 łyżką oliwy.
  • Powstałą masę nakładamy na pokrojoną bagietkę.
  • Na wierzch posypujemy starty żółty ser.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 8 minut.
podziel się:

Pozostałe wiadomości