Ciasto - Sposób przygotowania:
- 1/3 ziemniaków gotujemy i studzimy.
- 2/3 ziemniaków ścieramy.
- Surowe ziemniaki małymi partiami wyciskamy przez ścierkę.
- Gotowane ziemniaki również ścieramy.
- Obie masy łączymy i doprawiamy solą.
Farsz - Sposób przygotowania:
- Cebulę ścieramy na tarce.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Do mięsa mielonego dodajemy startą cebulę i czosnek przetarty
- Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną majeranku.
Sposób przygotowania cepelinów:
- Niewielką część ciasta rozkładamy na dłoni.
- Nakładamy łyżkę farszu.
- Zamykamy cepelina.
- Przekładając z ręki do ręki formujemy kształt jajka.
- Cepeliny gotujemy minimum 30 minut.
- Podajemy ze skwarkami.
podziel się: