Sterowce znad Kresów Justyny Grzybowskiej (Zielona Góra)

Sterowce znad Kresów
Sterowce znad Kresów

Ciasto - Sposób przygotowania:

  • 1/3 ziemniaków gotujemy i studzimy.
    • 2/3 ziemniaków ścieramy.
      • Surowe ziemniaki małymi partiami wyciskamy przez ścierkę.
        • Gotowane ziemniaki również ścieramy.
          • Obie masy łączymy i doprawiamy solą.

            Farsz - Sposób przygotowania:

            • Cebulę ścieramy na tarce.
              • Czosnek przeciskamy przez praskę.
                • Do mięsa mielonego dodajemy startą cebulę i czosnek przetarty
                  • Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną majeranku.

                    Sposób przygotowania cepelinów:

                    • Niewielką część ciasta rozkładamy na dłoni.
                      • Nakładamy łyżkę farszu.
                        • Zamykamy cepelina.
                          • Przekładając z ręki do ręki formujemy kształt jajka.
                            • Cepeliny gotujemy minimum 30 minut.
                              • Podajemy ze skwarkami.
                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości