Sterowce znad Kresów Justyny Grzybowskiej (Zielona Góra)

Sterowce znad Kresów
Sterowce znad Kresów

Ciasto - Sposób przygotowania:

  • 1/3 ziemniaków gotujemy i studzimy.
  • 2/3 ziemniaków ścieramy.
  • Surowe ziemniaki małymi partiami wyciskamy przez ścierkę.
  • Gotowane ziemniaki również ścieramy.
  • Obie masy łączymy i doprawiamy solą.

Farsz - Sposób przygotowania:

  • Cebulę ścieramy na tarce.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Do mięsa mielonego dodajemy startą cebulę i czosnek przetarty
  • Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną majeranku.

Sposób przygotowania cepelinów:

  • Niewielką część ciasta rozkładamy na dłoni.
  • Nakładamy łyżkę farszu.
  • Zamykamy cepelina.
  • Przekładając z ręki do ręki formujemy kształt jajka.
  • Cepeliny gotujemy minimum 30 minut.
  • Podajemy ze skwarkami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości