Słodycz w bioderkach Doroty Okarmy (Wrocław)

Słodycz w bioderkach
Słodycz w bioderkach

Biszkopt - Sposób przygotowania:

  • Oddzielamy białka od żółtek.
  • Białka ubijamy.
  • Do ubitego białka dodajemy cukier i ponownie ubijamy.
  • Dodajemy żółtka i mieszamy.
  • Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia
  • Ciasto przelewamy na natłuszczoną blachę.
  • Pierzemy w piekarniku w temperaturze 170°C przez około 30 minut.

Nadzienie - Sposób przygotowania:

  • Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne.
  • Wydrążone jabłka kroimy drobno i pokroić na drobno i podduszamy z niewielką ilością wody..
  • Dodajemy galaretkę i mieszamy
  • Przygotowane jabłka studzimy i układamy na biszkopt.
  • Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem i fixem do śmietany.
  • Bitą śmietankę wykładamy na jabłka.

Polewa - Sposób przygotowania:

  • Margarynę rozpuszczamy w garnku.
  • Do naczynia wbijamy jajko.
  • Do jajka dodajemy cukier oraz kakao i ubijamy.
  • Dodajemy rozpuszczoną margarynę.
  • Otrzymaną polewę wylewamy na warstwę bitej śmietany.
  • Gotowe ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.
podziel się:

Pozostałe wiadomości