Słodko-ostry knurek Macieja Koszeli (Zielona Góra)

Słodko-ostry knurek
Słodko-ostry knurek

Polędwiczki - Sposób przygotowania:

  • Do miski wrzucamy masło orzechowe, oliwę, sok z cytryny, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
  • Skórkę z cytryny startej na tarce na drobnych oczkach i dodajemy do pozostałych składników.
  • Składniki dokładnie mieszamy
  • Powstałą marynatą smarujemy umyte i osuszone polędwiczki.
  • Polędwiczki przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na 20 minut.
  • Mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skropionym odrobiną oliwy.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 4-5 minut.
  • Po tym czasie polędwiczki wyjmujemy na 5 minut.
  • Ponownie wkładamy mięso do piekarnika rozgrzanego do 220°C na kolejne 4-5 minut.
  • Polędwiczki przed podaniem kroimy pokroić w grube plastry.

Sałata - Sposób przygotowania:

  • Sałaty płuczemy i odsączamy z nich wodę
  • W dużym naczyniu umieszczamy sałaty.
  • Dodajemy wrzucić pokrojony owoc mango, ser feta, suszone pomidory, podprażone pestki dyni
  • Sałatę polewamy sokiem z cytryny
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na koniec polewamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

Ziemniaki - Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki dobrze oczyszczamy i nie obieramy ze skórki.
  • Kroimy ziemniaki na ćwiartki.
  • Do miski wlewamy oliwę, sól, pieprz, majeranek, paprykę słodką i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Składniki dokładnie mieszamy.
  • Powstałą marynatą smarujemy ziemniaki.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220°C przez około 30 minut.
podziel się:

Pozostałe wiadomości