Polędwiczki - Sposób przygotowania:
- Do miski wrzucamy masło orzechowe, oliwę, sok z cytryny, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
- Skórkę z cytryny startej na tarce na drobnych oczkach i dodajemy do pozostałych składników.
- Składniki dokładnie mieszamy
- Powstałą marynatą smarujemy umyte i osuszone polędwiczki.
- Polędwiczki przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na 20 minut.
- Mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skropionym odrobiną oliwy.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 4-5 minut.
- Po tym czasie polędwiczki wyjmujemy na 5 minut.
- Ponownie wkładamy mięso do piekarnika rozgrzanego do 220°C na kolejne 4-5 minut.
- Polędwiczki przed podaniem kroimy pokroić w grube plastry.
Sałata - Sposób przygotowania:
- Sałaty płuczemy i odsączamy z nich wodę
- W dużym naczyniu umieszczamy sałaty.
- Dodajemy wrzucić pokrojony owoc mango, ser feta, suszone pomidory, podprażone pestki dyni
- Sałatę polewamy sokiem z cytryny
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Na koniec polewamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Ziemniaki - Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dobrze oczyszczamy i nie obieramy ze skórki.
- Kroimy ziemniaki na ćwiartki.
- Do miski wlewamy oliwę, sól, pieprz, majeranek, paprykę słodką i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Składniki dokładnie mieszamy.
- Powstałą marynatą smarujemy ziemniaki.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220°C przez około 30 minut.
podziel się: