Arancini - Sposób przygotowania:
- Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy ryż i dodajemy około 3-4 łyżeczki kurkumy.
- Ryż gotujemy, aż stanie się kleisty.
- Ugotowany ryż odcedzamy.
- Mozarellę i suszone pomidory kroimy w kostkę.
- Do ostudzonego ryżu dodajemy roztrzepane jajko, roztopione masło i 150 g parmezanu.
- Doprawiamy solą
- Dokładnie mieszamy, aby masa stała się spoista.
- Nakładamy na dłoń łyżkę ryżu
- Na środek nakładamy porcję mozarelli i łyżeczkę suszonych pomidorów
- Przykrywamy drugą porcją ryżu i formujemy kulkę.
- Kulki ryżowe obtaczamy w jajku i bułce tartej.
- W głębokim garnku rozgrzewamy olej.
- Kule ryżowe smażymy na głębokim oleju, aż nabiorą złotego koloru.
Sałata - Sposób przygotowania:
- Suszone pomidory kroimy w paski
- Oliwki kroimy w plasterki.
- Składniki mieszamy.
- Przygotowaną sałatę układamy na talerzu.
- Sałatę skrapiamy oliwą z dodatkiem soli i pieprzu.
- Układamy drobno pokrojone suszone pomidory, kapary, oliwki i pomidorki koktajlowe
- Na środku sałaty układamy gorące kule ryżowe
- Danie skrapiamy octem balsamicznym i posypujemy płatkami parmezanu.
podziel się: