Ryżowe pomarańczki Anny Bejtlich (Zielonej Góry)

Ryżowe pomarańczki
Ryżowe pomarańczki

Arancini - Sposób przygotowania:

  • Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy ryż i dodajemy około 3-4 łyżeczki kurkumy.
  • Ryż gotujemy, aż stanie się kleisty.
  • Ugotowany ryż odcedzamy.
  • Mozarellę i suszone pomidory kroimy w kostkę.
  • Do ostudzonego ryżu dodajemy roztrzepane jajko, roztopione masło i 150 g parmezanu.
  • Doprawiamy solą
  • Dokładnie mieszamy, aby masa stała się spoista.
  • Nakładamy na dłoń łyżkę ryżu
  • Na środek nakładamy porcję mozarelli i łyżeczkę suszonych pomidorów
  • Przykrywamy drugą porcją ryżu i formujemy kulkę.
  • Kulki ryżowe obtaczamy w jajku i bułce tartej.
  • W głębokim garnku rozgrzewamy olej.
  • Kule ryżowe smażymy na głębokim oleju, aż nabiorą złotego koloru.

Sałata - Sposób przygotowania:

  • Suszone pomidory kroimy w paski
  • Oliwki kroimy w plasterki.
  • Składniki mieszamy.
  • Przygotowaną sałatę układamy na talerzu.
  • Sałatę skrapiamy oliwą z dodatkiem soli i pieprzu.
  • Układamy drobno pokrojone suszone pomidory, kapary, oliwki i pomidorki koktajlowe
  • Na środku sałaty układamy gorące kule ryżowe
  • Danie skrapiamy octem balsamicznym i posypujemy płatkami parmezanu.
podziel się:

Pozostałe wiadomości