PRZYSTAWKAJesienna nostalgia Składniki:• 800 g świeżej lub mrożonej dyni• 1 duża cebula• 1 kiszony ogórek• 80 g masła• 1/4 litra rosołu lub wywaru z warzyw• 1 łyżeczka curry• 2 ząbki czosnku• sól• pieprz• szczypta słodkiej papryki• szczypta ostrej papryki• 8 kromek pieczywa tostowego• 4 pomidorySposób przygotowania:Na maśle podsmażamy cebulę i czosnek z dodatkiem przypraw oraz pokrojonym kiszonym ogórkiem. Następnie dodajemy dynię i gotujemy na bardzo wolnym ogniu, aż dynia będzie miękka. Doprawiamy do smaku. Całość miksujemy. Krem podajemy gorący na przykład z grzankami z chleba tostowego wyciętymi w gwiazdki i pomidorkami pokrojonymi w kostkę podsmażonymi na oliwie i doprawionymi według uznania. DANIE GŁÓWNE Francja elegancja, czyli piersi z klasą
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 4 plastry żółtego sera
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 2 cebule dymki
- 3 ząbki czosnku
- bazylia
- 1 jajko
Marynata do mięsa:
- sól
- pieprz
- oliwa
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka musztardy
- płatki ostrej papryki
- świeża bazylia,
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:Każdą z piersi przecinamy na dwie równe części, nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy na minimum 8 godzin do lodówki. Szpinak myjemy i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną dymkę, szpinak, przyprawy. Na koniec dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Smażymy 4 - 5 minut, aż sos odparuje. Piersi wyjmujemy z marynaty, od góry nacinamy na całej długości kieszonkę, napełniamy szpinakiem i przykrywamy plastrem żółtego sera. Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów, na każdy płat kładziemy pierś i fantazyjnie zawijamy (np. jak chałkę). Kładziemy na blachę, wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180C.Sałatka do piersi z klasąSkładniki:• mix sałat lub pół sałaty lodowej,• 1/3 melona miodowego,• 12 pomidorków koktajlowych, • garść orzechów włoskich,• 1 łyżka parmezanu,• oliwa• sól, • pieprz, • szczypta cukru, • sos balsamiczny • kiełki z rzodkiewki do dekoracjiSposób przygotowania:Melona obieramy ze skóry, kroimy w kostkę lub łyżeczką wycinamy kuleczki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Orzechy parzymy gorącą wodą. Sałatę lodową kroimy w niezbyt grube paski. Przygotowujemy sos z cytryny i oliwy. Delikatnie mieszamy składniki. Układamy na talerzu, posypujemy parmezanem i dekorujemy kiełkami rzodkiewki.DESERCzekoladowy pillow
Składniki:• 150 g białej czekolady,• 150 ml śmietany kremówki,• 1 szklanka świeżych lub mrożonych miękkich owoców (jagód, malin, itp.)• fiołki lub bratki miniaturki do dekoracji.Sposób przygotowania:Owoce podgrzewamy w rondelku z łyżką cukru – studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również studzimy. Śmietanę lekko ubijamy, następnie dodajemy ostudzoną czekoladę i owoce – mieszamy i przelewamy do pucharków. Dekorujemy kwiatami i wiórkami czekolady, wstawiamy na minimum 4 godziny do lodówki.