Powrót do dzieciństwa Małgosi Mikulik (Warszawa)

Powrót do dzieciństwa
Powrót do dzieciństwa

Sposób przygotowania:

  • Margarynę, cukier, kakao i wodę rozpuszczamy i gotujemy około 3 minut
  • Gorącą masę studzimy cały czas mieszając
  • Do wystudzonej masy dodajemy po jednym żółtku, cały czas mieszając.
  • Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy.
  • Ciasto wkładamy do formy o wymiarach 20x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut.
  • Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest już upieczone.
  • Po upieczeniu ciasto studzimy, wyjmujemy z formy i dzielimy na dwa placki

Masa śmietanowa - sposób przygotowania:

  • Żelatynę rozpuszczamy w 0,20 szklanki gorącej wody i lekko studzimy
  • Śmietanę, uprzednio schłodzoną w lodówce, ubijamy na sztywno z cukrem, cukrem waniliowym i opcjonalnie fixem do ubijania śmietany.
  • Dodajemy żelatynę i miksujemy
  • Ubitą śmietaną przekładamy ciasto, a także smarujemy wierzch
  • Ciasto polewamy polewą czekoladową, a na polewie zrobimy kleksy z bitej śmietany
  • Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce.
podziel się:

Pozostałe wiadomości