Sposób przygotowania:
- Margarynę, cukier, kakao i wodę rozpuszczamy i gotujemy około 3 minut
- Gorącą masę studzimy cały czas mieszając
- Do wystudzonej masy dodajemy po jednym żółtku, cały czas mieszając.
- Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy.
- Ciasto wkładamy do formy o wymiarach 20x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut.
- Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest już upieczone.
- Po upieczeniu ciasto studzimy, wyjmujemy z formy i dzielimy na dwa placki
Masa śmietanowa - sposób przygotowania:
- Żelatynę rozpuszczamy w 0,20 szklanki gorącej wody i lekko studzimy
- Śmietanę, uprzednio schłodzoną w lodówce, ubijamy na sztywno z cukrem, cukrem waniliowym i opcjonalnie fixem do ubijania śmietany.
- Dodajemy żelatynę i miksujemy
- Ubitą śmietaną przekładamy ciasto, a także smarujemy wierzch
- Ciasto polewamy polewą czekoladową, a na polewie zrobimy kleksy z bitej śmietany
- Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce.
podziel się: