Pomieszanie z poplątaniem Doroty Grala (Olsztyn)

Pomieszanie z poplątaniem
Pomieszanie z poplątaniem

Sposób przygotowania:

Zrazy

  • Comber kroimy w 1,5-centymetrowe plastry.
  • Pokrojone mięso rozbijamy za pomocą tłuczka.
  • Każdy plaster combra doprawiamy solą i pieprzem, oraz smarujemy musztardą
  • Na plastrach mięsa układamy po kawałku boczku, cebuli, ogórka i chleba.
  • Mięso zawijamy.
  • Powstałe zrazy podsmażamy na patelni.
  • Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Do rosołu dodajemy pół szklanki wina i 1 łyżkę chrzanu.
  • Powstałym wywarem zalewamy mięso.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 1½ godziny.

Puree ziemniaczano-selerowe

  • Ziemniaki i seler obieramy.
  • Warzywa gotujemy, aż staną się miękkie.
  • Ugotowane warzywa odcedzamy i wrzucamy do garnka.
  • Dodajemy masło i podgrzewamy przez chwilę.
  • Doprawiamy solą i ubijamy do uzyskania jednolitej masy.
podziel się:

Pozostałe wiadomości