Sposób przygotowania:
Zrazy
- Comber kroimy w 1,5-centymetrowe plastry.
- Pokrojone mięso rozbijamy za pomocą tłuczka.
- Każdy plaster combra doprawiamy solą i pieprzem, oraz smarujemy musztardą
- Na plastrach mięsa układamy po kawałku boczku, cebuli, ogórka i chleba.
- Mięso zawijamy.
- Powstałe zrazy podsmażamy na patelni.
- Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Do rosołu dodajemy pół szklanki wina i 1 łyżkę chrzanu.
- Powstałym wywarem zalewamy mięso.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 1½ godziny.
Puree ziemniaczano-selerowe
- Ziemniaki i seler obieramy.
- Warzywa gotujemy, aż staną się miękkie.
- Ugotowane warzywa odcedzamy i wrzucamy do garnka.
- Dodajemy masło i podgrzewamy przez chwilę.
- Doprawiamy solą i ubijamy do uzyskania jednolitej masy.
podziel się: