Sposób przygotowania:
- Warzywa myjemy i obieramy
- Marchewki kroimy w plasterki, seler i pietruszkę w małą kostkę.
- Warzywa wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
- Gdy woda się zagotuje wrzucamy kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie.
- Cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy na maśle,
- Do podsmażonej cebuli dodajemy wywar
- Dusimy zupę na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Zaprawiamy zupę koncentratem i mieszamy
- Wyjmujemy zieloną część pora.
- Mąkę rozrabiamy z małą ilością wody.
- Zagęszczamy zupę.
- Na koniec dodajemy zahartowaną wcześniej śmietanę.
- Doprawiamy zupę do solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
- Zupę podajemy z makaronem i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
podziel się: