Pomidorowa przemiana Małgosi Mikulik (Warszawa)

Pomidorowa przemiana
Pomidorowa przemiana

Sposób przygotowania:

  • Warzywa myjemy i obieramy
  • Marchewki kroimy w plasterki, seler i pietruszkę w małą kostkę.
  • Warzywa wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
  • Gdy woda się zagotuje wrzucamy kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie.
  • Cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy na maśle,
  • Do podsmażonej cebuli dodajemy wywar
  • Dusimy zupę na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  • Zaprawiamy zupę koncentratem i mieszamy
  • Wyjmujemy zieloną część pora.
  • Mąkę rozrabiamy z małą ilością wody.
  • Zagęszczamy zupę.
  • Na koniec dodajemy zahartowaną wcześniej śmietanę.
  • Doprawiamy zupę do solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  • Zupę podajemy z makaronem i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości