Sposób przygotowania:
- Filety sandacza posypujemy solą oraz pieprzem i odstawiamy na bok.
- Pora i cebulę kroimy w krążki i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę.
- Gdy por i cebula zeszklą się, dodajemy suszone pomidory i podlewamy całość winem. Gotujemy przez około 3 minuty.
- Dodajemy śmietanę.
- Powstały sos dokładnie mieszamy.
- Gotujemy do momentu, aż sos odparuje.
- Cukinię kroimy na osiem talarków.
- Z sera halloumi odcinamy 4 krążki.
- Cukinię przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na patelni.
- Podsmażone krążki cukinii przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na czterech krążkach cukinii układamy kawałki sera halloumi.
- Na wierzch układamy ponownie talarki z cukinii.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 5 do 7 minut.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki.
- Pokrojone ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
- Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło i mleko i koperek.
- Dokładnie ubijamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Na rozgrzaną oliwę wkładamy zamarynowane filety z sandacza.
- Rybę smażymy do momentu, aż się zarumieni.
- Na talerzach układamy cukinie z serem.
- Wykładamy sandacza, którego polewamy sosem.
- Obok układamy gałki z puree.
podziel się: