Pod białym welonem z lampką wina Marzeny Tarasiewicz (Olsztyn)

Pod białym welonem z lampką wina
Pod białym welonem z lampką wina

Sposób przygotowania:

  • Filety sandacza posypujemy solą oraz pieprzem i odstawiamy na bok.
  • Pora i cebulę kroimy w krążki i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę.
  • Gdy por i cebula zeszklą się, dodajemy suszone pomidory i podlewamy całość winem. Gotujemy przez około 3 minuty.
  • Dodajemy śmietanę.
  • Powstały sos dokładnie mieszamy.
  • Gotujemy do momentu, aż sos odparuje.
  • Cukinię kroimy na osiem talarków.
  • Z sera halloumi odcinamy 4 krążki.
  • Cukinię przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na patelni.
  • Podsmażone krążki cukinii przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na czterech krążkach cukinii układamy kawałki sera halloumi.
  • Na wierzch układamy ponownie talarki z cukinii.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 5 do 7 minut.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki.
  • Pokrojone ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
  • Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło i mleko i koperek.
  • Dokładnie ubijamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Na rozgrzaną oliwę wkładamy zamarynowane filety z sandacza.
  • Rybę smażymy do momentu, aż się zarumieni.
  • Na talerzach układamy cukinie z serem.
  • Wykładamy sandacza, którego polewamy sosem.
  • Obok układamy gałki z puree.
podziel się:

Pozostałe wiadomości