Pierożki babci Violi Marcina Nowaka (Poznań)

Pierożki babci Violi
Pierożki babci Violi

Sposób przygotowania:

Ciasto

  • Mąkę przesiewamy do miski,
    • Dodajemy jajka, sól i oliwę z oliwek.
      • Zagniatamy ciasto.
        • Ciasto wkładamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

          Nadzienie

          • Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy.
            • Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy.
              • Na oliwie smażymy wyciśnięty czosnek.
                • Do podsmażonego czosnku dodajemy szpinak.
                  • Dokładnie mieszamy i smażymy bez przykrycia.
                    • Do miski wkładamy ser ricotta i podsmażony szpinak.
                      • Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
                        • Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
                          • Blat posypujemy mąką.
                            • Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy.
                              • Rozwałkowane ciasto kroimy na paski o grubości ok 3-4 centymetrów.
                                • Na jednym pasku układamy po łyżeczce nadzienia w odstępach ok 3-4 centymetrów.
                                  • Przestrzeń między farszem smarujemy delikatnie wodą.
                                    • Drugim paskiem ciasta oblepiamy z góry nadzienie, tak aby w środek nie dostało się powietrze.
                                      • Ravioli odkładamy na tacę posypaną mąką.
                                        • Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 6-7 minut.

                                          Dodatki

                                          • Na suchej patelni rumienimy orzeszki pinii.
                                            • Orzeszki zdejmujemy z patelni.
                                              • Na patelnię wrzucamy masło i rozpuszczamy.
                                                • Dodajemy listki szałwii i smażymy kilka minut, aż szałwia będzie chrupiąca.
                                                  • Gotowe pierożki posypujemy świeżo tartym parmezanem, orzeszkami pinii i polewamy masłem szałwiowym.
                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości