Pieczona czerwona papryka, tagliatelle i pieczone gruszki, czyli twórcza kuchnia inżyniera

Pieczona czerwona papryka, tagliatelle i pieczone gruszki, czyli twórcza kuchnia inżyniera
Pieczona czerwona papryka, tagliatelle i pieczone gruszki, czyli twórcza kuchnia inżyniera

Sebastian Janiak

Przystawka

Pieczona czerwona papryka z mozzarellą i rukolą (Czas przygotowania: ok. 45 – 60 minut)

Składniki:

· 4 czerwone papryki

· 2-3 gałązki świeżego rozmarynu

  • rukola
    • 4 plasterki mozzarelli
      • kapary
        • oliwa z oliwek
          • sól i świeżo mielony pieprz

            Sos:

            • 1 łyżka musztardy dijon
              • 1 łyżka majonezu
                • 1 łyżka miodu
                  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
                    • 2 łyżki oliwy z oliwek

                      Sposób przygotowania:

                      Rozgrzewamy piekarnik do ok. 190 stopni. Wkładamy paprykę do formy do pieczenia i przykrywamy gałązkami rozmarynu, skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 20 minut, aż papryka będzie miękka w dotyku i lekko osmalona.

                      Umieszczamy paprykę w misce, przykrywamy folią do żywności i zostawiamy do schłodzenia. Wlewamy pozostały w formie do pieczenia sok do miseczki i odstawiamy.

                      Kiedy papryka będzie zimna, odcinamy czubki i wylewamy cały sok ze środka do odstawianej wcześniej miseczki z sokiem. Wyjmujemy pestki i środek papryki obieramy skórkę. Kroimy w plasterki i umieszczamy w miseczce z sokiem z pieczenia.

                      Odrywamy listki z gałązki rozmarynu i drobno je siekamy, potem dodajemy do papryki razem z kaparami i oliwą. Dobrze mieszamy i przyprawiamy według smaku.

                      Przygotowanie sosu:

                      Mieszamy musztardę, majonez i miód, następnie dodajemy sok z cytryny, stale mieszając trzepaczką, żeby mikstura się nie rozwarstwiła. Dodajemy oliwę i mieszamy dalej, aż sos nieco zgęstnieje. Przyprawiamy według smaku. Mieszamy rukolę z sosem. Kładziemy na talerzu obok mozzarelli i papryki. Całość polewamy resztą soków.

                      Pieczona czerwona papryka
                      Pieczona czerwona papryka

                      Danie główne:

                      Tagliatelle w aromatycznej zieleni

                      (Czas przygotowania: ok. 45 min.)

                      Składniki:

                      • 500 g makaronu tagliatelle
                        • oliwa z oliwek
                          • ok. 2 łyżki masła
                            • 2-3 ząbki czosnku
                              • pół gałki muszkatołowej (świeżo startej)
                                • ok. 400 g szpinaku
                                  • śmietana kremówka
                                    • serek mascarpone
                                      • parmezan
                                        • sól i świeżo starty pieprz

                                          Sposób przygotowania:

                                          Gotujemy makaron. Rozgrzewamy patelnię, skrapiamy oliwą, dodajemy masło, drobno posiekany czosnek i gałkę muszkatołową. Podsmażamy kawałki kurczaka. Wrzucamy szpinak. Po około pięciu minutach, gdy płyn w większości wyparuje, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, po czym dodajemy śmietanę, serek mascarpone i małą łyżkę wazową wody, w której gotuje się makaron. Wolno gotujemy sos i ponownie przyprawiamy. Makaron mieszamy z sosem. Dodajemy parmezan i doprawiamy do smaku.

                                          Tagliatelle w aromatycznej zieleni
                                          Tagliatelle w aromatycznej zieleni

                                          Deser:

                                          Pieczone gruszki z winem i kremem z orzechów włoskich (Czas przygotowania: ok. 45-60 minut)

                                          Składniki:

                                          • 1 laska wanilii
                                            • 4 gruszki
                                              • 1 szklanka brązowego cukru
                                                • 2 szklanki białego wina
                                                  • 2 pomarańcze
                                                    • obrane orzechy włoskie
                                                      • serek mascarpone

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Kroimy wzdłuż laskę wanilii i usuwamy nasiona, zeskrobując je czubkiem noża z każdej połówki. Gruszki ciasno układamy w żaroodpornym naczyniu, dodajemy cukier, wino, wanilię w lasce i jej nasiona, skórkę oraz sok z jednej pomarańczy. Całość zagotowujemy. Posypujemy częścią orzechów i wstawiamy do piekarnika. Od czasu do czasu polewamy gruszki syropem, w którym się gotują. Pieczemy przez ok. 20-30 minut, aż gruszki będą miękkie, ale zachowają kształt. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Przyrumieniamy pozostałe orzechy włoskie na blasze do pieczenia przez 5 minut. Z syropu usuwamy laskę wanilii. Uprażone orzechy rozdrabniamy na jednolitą masę. Ucieramy mascarpone z pastą orzechową, skórką i sokiem z cytryny oraz odrobiną cukru do smaku. Krem podajemy z pieczonymi gruszkami, orzechami, odrobiną skórki pomarańczowej i syropem z gotowania.

                                                        Pieczone gruszki
                                                        Pieczone gruszki

                                                        Autor: TVN

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości

                                                        Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                        Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                        Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                        Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                        "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                        "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                        W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                        W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                        "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                        "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                        "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                        "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                        Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                        Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                        Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                        Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                        Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                        Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!