Pieczona czerwona papryka, tagliatelle i pieczone gruszki, czyli twórcza kuchnia inżyniera

Pieczona czerwona papryka, tagliatelle i pieczone gruszki, czyli twórcza kuchnia inżyniera
Pieczona czerwona papryka, tagliatelle i pieczone gruszki, czyli twórcza kuchnia inżyniera

Sebastian Janiak

Przystawka

Pieczona czerwona papryka z mozzarellą i rukolą (Czas przygotowania: ok. 45 – 60 minut)

Składniki:

· 4 czerwone papryki

· 2-3 gałązki świeżego rozmarynu

  • rukola
  • 4 plasterki mozzarelli
  • kapary
  • oliwa z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz

Sos:

  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do ok. 190 stopni. Wkładamy paprykę do formy do pieczenia i przykrywamy gałązkami rozmarynu, skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 20 minut, aż papryka będzie miękka w dotyku i lekko osmalona.

Umieszczamy paprykę w misce, przykrywamy folią do żywności i zostawiamy do schłodzenia. Wlewamy pozostały w formie do pieczenia sok do miseczki i odstawiamy.

Kiedy papryka będzie zimna, odcinamy czubki i wylewamy cały sok ze środka do odstawianej wcześniej miseczki z sokiem. Wyjmujemy pestki i środek papryki obieramy skórkę. Kroimy w plasterki i umieszczamy w miseczce z sokiem z pieczenia.

Odrywamy listki z gałązki rozmarynu i drobno je siekamy, potem dodajemy do papryki razem z kaparami i oliwą. Dobrze mieszamy i przyprawiamy według smaku.

Przygotowanie sosu:

Mieszamy musztardę, majonez i miód, następnie dodajemy sok z cytryny, stale mieszając trzepaczką, żeby mikstura się nie rozwarstwiła. Dodajemy oliwę i mieszamy dalej, aż sos nieco zgęstnieje. Przyprawiamy według smaku. Mieszamy rukolę z sosem. Kładziemy na talerzu obok mozzarelli i papryki. Całość polewamy resztą soków.

Pieczona czerwona papryka
Pieczona czerwona papryka

Danie główne:

Tagliatelle w aromatycznej zieleni

(Czas przygotowania: ok. 45 min.)

Składniki:

  • 500 g makaronu tagliatelle
  • oliwa z oliwek
  • ok. 2 łyżki masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół gałki muszkatołowej (świeżo startej)
  • ok. 400 g szpinaku
  • śmietana kremówka
  • serek mascarpone
  • parmezan
  • sól i świeżo starty pieprz

Sposób przygotowania:

Gotujemy makaron. Rozgrzewamy patelnię, skrapiamy oliwą, dodajemy masło, drobno posiekany czosnek i gałkę muszkatołową. Podsmażamy kawałki kurczaka. Wrzucamy szpinak. Po około pięciu minutach, gdy płyn w większości wyparuje, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, po czym dodajemy śmietanę, serek mascarpone i małą łyżkę wazową wody, w której gotuje się makaron. Wolno gotujemy sos i ponownie przyprawiamy. Makaron mieszamy z sosem. Dodajemy parmezan i doprawiamy do smaku.

Tagliatelle w aromatycznej zieleni
Tagliatelle w aromatycznej zieleni

Deser:

Pieczone gruszki z winem i kremem z orzechów włoskich (Czas przygotowania: ok. 45-60 minut)

Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 4 gruszki
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 szklanki białego wina
  • 2 pomarańcze
  • obrane orzechy włoskie
  • serek mascarpone

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Kroimy wzdłuż laskę wanilii i usuwamy nasiona, zeskrobując je czubkiem noża z każdej połówki. Gruszki ciasno układamy w żaroodpornym naczyniu, dodajemy cukier, wino, wanilię w lasce i jej nasiona, skórkę oraz sok z jednej pomarańczy. Całość zagotowujemy. Posypujemy częścią orzechów i wstawiamy do piekarnika. Od czasu do czasu polewamy gruszki syropem, w którym się gotują. Pieczemy przez ok. 20-30 minut, aż gruszki będą miękkie, ale zachowają kształt. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Przyrumieniamy pozostałe orzechy włoskie na blasze do pieczenia przez 5 minut. Z syropu usuwamy laskę wanilii. Uprażone orzechy rozdrabniamy na jednolitą masę. Ucieramy mascarpone z pastą orzechową, skórką i sokiem z cytryny oraz odrobiną cukru do smaku. Krem podajemy z pieczonymi gruszkami, orzechami, odrobiną skórki pomarańczowej i syropem z gotowania.

Pieczone gruszki
Pieczone gruszki

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości