Sposób przygotowania:Kruche ciasto
- Do mąki wbijamy dwa żółtka.
- Dodajemy masło oraz szczyptę soli i cukru.
- Ciasto dokładnie zagniatamy.
- Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia.
- ¾ ciasta wykładamy do naczynia do pieczenia tarty i zalewamy farszem.
- Na farsz wykładamy pozostałą część ciasta.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190°C przez 40 minut.
- Gotowe ciasto polewamy musem.
Farsz
- Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
- Dodajemy sery, bakalie, pokrojoną gruszkę, śliwki i pokrojony drobno czosnek.
- Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową według uznania.
- Całość podgrzewamy cały czas mieszając.
Mus
- Na patelni podgrzewamy masło.
- Na maśle rozpuszczamy cukier trzcinowy.
- Dodajemy pokrojone mango i podsmażamy aż się zeszkli.
- Dodajemy serek mascarpone i mieszamy.
- Gotowy mus studzimy i blendujemy.
podziel się: