Niesforna bohaterka Pana Kleksa Marcina Nowaka (Poznań)

Niesforna bohaterka Pana Kleksa
Niesforna bohaterka Pana Kleksa

Sposób przygotowania:

Kaczka

  • Pierś kaczki marynujemy w oliwie z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu i rozmarynu.
  • Skórę nacinamy w kostkę.
  • Pierś kaczą obsmażamy od strony skóry.
  • Obsmażanie zaczynamy od zimnej patelni i stopniowo zwiększamy ogień.
  • Smażymy do momentu wytopienia się i zarumienienia skóry.
  • Obsmażone mięso pieczemy w piekarniku w temperaturze 190°C przez 9 minut.
  • Po tym czasie mięso wyjmujemy z piekarnika i wkładamy w folię aluminiową.
  • Folię zamykamy szczelnie i odstawiamy mięso na 15 minut.
  • Na patelnię wysypujemy 2 łyżki brązowego cukru i karmelizujemy.
  • Po chwili wlewamy sok z pomarańczy i intensywnie mieszamy, tak aby sos nabrał konsystencji syropu.

Ciasto

  • Składniki łączymy i wyrabiamy ciasto.
  • Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
  • Schłodzone ciasto nakładamy w formę do tarty i nakłuwamy widelcem.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C przez 15 minut.

Nadzienie

  • Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie.
  • Ugotowaną kaszę odcedzamy.
  • Kurki płuczemy i osuszamy.
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy cebulę.
  • Dodajemy kurki i smażymy przez około 8 minut, redukując powstały sok.
  • Ugotowaną kaszę gryczaną łączymy z podsmażonymi kurkami, pokruszonym serem białym, śmietanką, jajkami, Parmezanem i kolendrą.
  • Nadzienie wyrabiamy ręcznie.
  • Doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i solą.
  • Nadzienie wykładamy na upieczony spód, wyrównujemy i dociskamy.
  • Na wierch posypujemy pokruszone orzechy.
  • Tartę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30 minut.
  • Tartę podajemy z upieczoną piersią kaczką pokrojoną w plastry.
podziel się:

Pozostałe wiadomości