Niesforna bohaterka Pana Kleksa Marcina Nowaka (Poznań)

Niesforna bohaterka Pana Kleksa
Niesforna bohaterka Pana Kleksa

Sposób przygotowania:

Kaczka

  • Pierś kaczki marynujemy w oliwie z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu i rozmarynu.
    • Skórę nacinamy w kostkę.
      • Pierś kaczą obsmażamy od strony skóry.
        • Obsmażanie zaczynamy od zimnej patelni i stopniowo zwiększamy ogień.
          • Smażymy do momentu wytopienia się i zarumienienia skóry.
            • Obsmażone mięso pieczemy w piekarniku w temperaturze 190°C przez 9 minut.
              • Po tym czasie mięso wyjmujemy z piekarnika i wkładamy w folię aluminiową.
                • Folię zamykamy szczelnie i odstawiamy mięso na 15 minut.
                  • Na patelnię wysypujemy 2 łyżki brązowego cukru i karmelizujemy.
                    • Po chwili wlewamy sok z pomarańczy i intensywnie mieszamy, tak aby sos nabrał konsystencji syropu.

                      Ciasto

                      • Składniki łączymy i wyrabiamy ciasto.
                        • Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
                          • Schłodzone ciasto nakładamy w formę do tarty i nakłuwamy widelcem.
                            • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C przez 15 minut.

                              Nadzienie

                              • Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie.
                                • Ugotowaną kaszę odcedzamy.
                                  • Kurki płuczemy i osuszamy.
                                    • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
                                      • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy cebulę.
                                        • Dodajemy kurki i smażymy przez około 8 minut, redukując powstały sok.
                                          • Ugotowaną kaszę gryczaną łączymy z podsmażonymi kurkami, pokruszonym serem białym, śmietanką, jajkami, Parmezanem i kolendrą.
                                            • Nadzienie wyrabiamy ręcznie.
                                              • Doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i solą.
                                                • Nadzienie wykładamy na upieczony spód, wyrównujemy i dociskamy.
                                                  • Na wierch posypujemy pokruszone orzechy.
                                                    • Tartę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30 minut.
                                                      • Tartę podajemy z upieczoną piersią kaczką pokrojoną w plastry.
                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości