Sposób przygotowania:
Kaczka
- Pierś kaczki marynujemy w oliwie z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu i rozmarynu.
- Skórę nacinamy w kostkę.
- Pierś kaczą obsmażamy od strony skóry.
- Obsmażanie zaczynamy od zimnej patelni i stopniowo zwiększamy ogień.
- Smażymy do momentu wytopienia się i zarumienienia skóry.
- Obsmażone mięso pieczemy w piekarniku w temperaturze 190°C przez 9 minut.
- Po tym czasie mięso wyjmujemy z piekarnika i wkładamy w folię aluminiową.
- Folię zamykamy szczelnie i odstawiamy mięso na 15 minut.
- Na patelnię wysypujemy 2 łyżki brązowego cukru i karmelizujemy.
- Po chwili wlewamy sok z pomarańczy i intensywnie mieszamy, tak aby sos nabrał konsystencji syropu.
Ciasto
- Składniki łączymy i wyrabiamy ciasto.
- Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
- Schłodzone ciasto nakładamy w formę do tarty i nakłuwamy widelcem.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C przez 15 minut.
Nadzienie
- Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie.
- Ugotowaną kaszę odcedzamy.
- Kurki płuczemy i osuszamy.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy cebulę.
- Dodajemy kurki i smażymy przez około 8 minut, redukując powstały sok.
- Ugotowaną kaszę gryczaną łączymy z podsmażonymi kurkami, pokruszonym serem białym, śmietanką, jajkami, Parmezanem i kolendrą.
- Nadzienie wyrabiamy ręcznie.
- Doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i solą.
- Nadzienie wykładamy na upieczony spód, wyrównujemy i dociskamy.
- Na wierch posypujemy pokruszone orzechy.
- Tartę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30 minut.
- Tartę podajemy z upieczoną piersią kaczką pokrojoną w plastry.
podziel się: