Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
- Mięso odstawiamy na 20 minut.
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju.
- Na olej wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku i szklimy.
- Do zeszklonego czosnku dolewamy wino.
- Gdy wino odparuje, garnek zdejmujemy z ognia.
- Dodajemy śmietankę i mieszamy.
- Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, przyprawą uniwersalną, startą gałką muszkatołową i cukrem.
- Powstały płyn zagotowujemy i dodajemy odrobinę szałwii.
- Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju z dodatkiem sosu sojowego.
- Na oleju smażymy pieczarki wycięte w gwiazdy.
- Pieczarki doprawiamy pieprzem i cukrem, a na koniec skrapiamy winem.
- Piersi z kurczaka obsmażamy na patelni przez 2 minuty z każdej strony.
- W trakcie smażenia mięso podlewamy winem.
- Na mięsie układamy ser, anchois i kapary.
- Przykrywamy i dusimy przez 15 do 20 minut.
- Makaron penne gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Na talerzu układamy ugotowany makaron, piersi z kurczaka posypane poszatkowaną natką pietruszki.
- Całość polewamy sosem.
podziel się: