Nieopierzony lekko alkoholem skropiony Krzysztofa Markiewicza (Poznań)

Nieopierzony lekko alkoholem skropiony
Nieopierzony lekko alkoholem skropiony

Sposób przygotowania:

  • Piersi z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
  • Mięso odstawiamy na 20 minut.
  • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju.
  • Na olej wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku i szklimy.
  • Do zeszklonego czosnku dolewamy wino.
  • Gdy wino odparuje, garnek zdejmujemy z ognia.
  • Dodajemy śmietankę i mieszamy.
  • Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, przyprawą uniwersalną, startą gałką muszkatołową i cukrem.
  • Powstały płyn zagotowujemy i dodajemy odrobinę szałwii.
  • Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju z dodatkiem sosu sojowego.
  • Na oleju smażymy pieczarki wycięte w gwiazdy.
  • Pieczarki doprawiamy pieprzem i cukrem, a na koniec skrapiamy winem.
  • Piersi z kurczaka obsmażamy na patelni przez 2 minuty z każdej strony.
  • W trakcie smażenia mięso podlewamy winem.
  • Na mięsie układamy ser, anchois i kapary.
  • Przykrywamy i dusimy przez 15 do 20 minut.
  • Makaron penne gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Na talerzu układamy ugotowany makaron, piersi z kurczaka posypane poszatkowaną natką pietruszki.
  • Całość polewamy sosem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości