Nieopierzony lekko alkoholem skropiony Krzysztofa Markiewicza (Poznań)

Nieopierzony lekko alkoholem skropiony
Nieopierzony lekko alkoholem skropiony

Sposób przygotowania:

  • Piersi z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
    • Mięso odstawiamy na 20 minut.
      • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju.
        • Na olej wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku i szklimy.
          • Do zeszklonego czosnku dolewamy wino.
            • Gdy wino odparuje, garnek zdejmujemy z ognia.
              • Dodajemy śmietankę i mieszamy.
                • Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, przyprawą uniwersalną, startą gałką muszkatołową i cukrem.
                  • Powstały płyn zagotowujemy i dodajemy odrobinę szałwii.
                    • Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju z dodatkiem sosu sojowego.
                      • Na oleju smażymy pieczarki wycięte w gwiazdy.
                        • Pieczarki doprawiamy pieprzem i cukrem, a na koniec skrapiamy winem.
                          • Piersi z kurczaka obsmażamy na patelni przez 2 minuty z każdej strony.
                            • W trakcie smażenia mięso podlewamy winem.
                              • Na mięsie układamy ser, anchois i kapary.
                                • Przykrywamy i dusimy przez 15 do 20 minut.
                                  • Makaron penne gotujemy według przepisu na opakowaniu.
                                    • Na talerzu układamy ugotowany makaron, piersi z kurczaka posypane poszatkowaną natką pietruszki.
                                      • Całość polewamy sosem.
                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości