Sposób przygotowania:
- Herbatniki bardzo dokładnie kruszymy.
- Pokruszone herbatniki wrzucamy do miski.
- Dodajemy kostkę rozpuszczonego masła i dokładnie mieszamy.
- Pod koniec mieszania dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego.
- Masa z herbatników powinna kleić się do rąk.
- Przygotowaną masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 przez około 10-15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika spód z herbatników pozostawiamy do ostygnięcia.
- Margarynę i masło w kawałki
- Dodajemy dwie niepełne szklanki cukru pudru i mieszamy kiedy
- Do powstałej masy dodajemy jajka
- Po dodaniu jajek, mieszamy tylko w jedną stronę.
- Dodajemy ser biały.
- Dalej dokładnie mieszamy
- Na koniec dodajemy ugotowane i ostudzone rodzynki.
- Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód.
- Sernik wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
- Gorzką czekoladę rozpuszczamy na parze.
- Kawałek sernika układamy na talerzu, polewamy rozpuszczoną czekoladą.
- Talerz dekorujemy likierem o smaku adwokata, cynamonem i plastrem pomarańczy.
podziel się: