Nie tylko mysi przysmak Marcina Nowaka (Poznań)

Nie tylko mysi przysmak
Nie tylko mysi przysmak

Sposób przygotowania:

Spód

  • Ciasteczka rozdrabniamy.
  • Dodajemy masło i miksujemy.
  • Powstałą masę wykładamy na dno tortownicy o średnicy 25 centymetrów, mocno uklepując.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło.

Masa serowa

  • Do misy miksera wkładamy twaróg, ser mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną.
  • Miksujemy na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita.
  • Dodajemy po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
  • Masę wylewamy na spód z ciasteczek.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 15 minut.
  • Zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez kolejne 90 minut.
  • Sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na około 10 minut aż powierzchnia się wyrówna.
  • Na wierzch sernika wykładamy śmietanę 12% zmieszaną z cukrem wanilinowym.
  • Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy w temperaturze 120°C przez 15 minut.

Mus z mlecznej czekolady

  • Żelatynę wsypujemy do małego garnka.
  • Wlewamy 2 łyżki wody i dokładnie mieszamy.
  • Odstawiamy na 15 minut.
  • Czekoladę dzielimy na kostki i roztapiamy.
  • W rondelku zagotowujemy 400 mililitrów śmietanki.
  • Resztę śmietany wlewamy do miski i odstawiamy do lodówki
  • Namoczoną żelatynę podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści.
  • Do zagotowanej śmietanki dodajemy żelatynę.
  • Dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.
  • Do śmietanki z żelatyną dodajemy roztopioną czekoladę.
  • Powstałą masę studzimy, od czasu do czasu mieszając.
  • Ostudzoną masę wkładamy do lodówki.
  • Zimną śmietankę z lodówki ubijamy na sztywną pianę.
  • Ubitą śmietanę dodajemy do ostudzonej masy z czekoladą i delikatnie mieszamy.
  • Gotowy mus wykładamy na sernik i wstawiamy do lodówki, aby mus stężał.
podziel się:

Pozostałe wiadomości