Nie tylko mysi przysmak Marcina Nowaka (Poznań)

Nie tylko mysi przysmak
Nie tylko mysi przysmak

Sposób przygotowania:

Spód

  • Ciasteczka rozdrabniamy.
    • Dodajemy masło i miksujemy.
      • Powstałą masę wykładamy na dno tortownicy o średnicy 25 centymetrów, mocno uklepując.
        • Ciasto wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło.

          Masa serowa

          • Do misy miksera wkładamy twaróg, ser mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną.
            • Miksujemy na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita.
              • Dodajemy po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
                • Masę wylewamy na spód z ciasteczek.
                  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 15 minut.
                    • Zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez kolejne 90 minut.
                      • Sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na około 10 minut aż powierzchnia się wyrówna.
                        • Na wierzch sernika wykładamy śmietanę 12% zmieszaną z cukrem wanilinowym.
                          • Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy w temperaturze 120°C przez 15 minut.

                            Mus z mlecznej czekolady

                            • Żelatynę wsypujemy do małego garnka.
                              • Wlewamy 2 łyżki wody i dokładnie mieszamy.
                                • Odstawiamy na 15 minut.
                                  • Czekoladę dzielimy na kostki i roztapiamy.
                                    • W rondelku zagotowujemy 400 mililitrów śmietanki.
                                      • Resztę śmietany wlewamy do miski i odstawiamy do lodówki
                                          • Namoczoną żelatynę podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści.
                                            • Do zagotowanej śmietanki dodajemy żelatynę.
                                              • Dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.
                                                • Do śmietanki z żelatyną dodajemy roztopioną czekoladę.
                                                  • Powstałą masę studzimy, od czasu do czasu mieszając.
                                                    • Ostudzoną masę wkładamy do lodówki.
                                                      • Zimną śmietankę z lodówki ubijamy na sztywną pianę.
                                                        • Ubitą śmietanę dodajemy do ostudzonej masy z czekoladą i delikatnie mieszamy.
                                                          • Gotowy mus wykładamy na sernik i wstawiamy do lodówki, aby mus stężał.
                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości