Sposób przygotowania:
Spód
- Ciasteczka rozdrabniamy.
- Dodajemy masło i miksujemy.
- Powstałą masę wykładamy na dno tortownicy o średnicy 25 centymetrów, mocno uklepując.
- Ciasto wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło.
Masa serowa
- Do misy miksera wkładamy twaróg, ser mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną.
- Miksujemy na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita.
- Dodajemy po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
- Masę wylewamy na spód z ciasteczek.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 15 minut.
- Zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez kolejne 90 minut.
- Sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na około 10 minut aż powierzchnia się wyrówna.
- Na wierzch sernika wykładamy śmietanę 12% zmieszaną z cukrem wanilinowym.
- Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy w temperaturze 120°C przez 15 minut.
Mus z mlecznej czekolady
- Żelatynę wsypujemy do małego garnka.
- Wlewamy 2 łyżki wody i dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy na 15 minut.
- Czekoladę dzielimy na kostki i roztapiamy.
- W rondelku zagotowujemy 400 mililitrów śmietanki.
- Resztę śmietany wlewamy do miski i odstawiamy do lodówki
- Namoczoną żelatynę podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści.
- Do zagotowanej śmietanki dodajemy żelatynę.
- Dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.
- Do śmietanki z żelatyną dodajemy roztopioną czekoladę.
- Powstałą masę studzimy, od czasu do czasu mieszając.
- Ostudzoną masę wkładamy do lodówki.
- Zimną śmietankę z lodówki ubijamy na sztywną pianę.
- Ubitą śmietanę dodajemy do ostudzonej masy z czekoladą i delikatnie mieszamy.
- Gotowy mus wykładamy na sernik i wstawiamy do lodówki, aby mus stężał.
podziel się: