Napalony Francuz Katarzyny Jakubowicz (Rzeszów)

Napalony Francuz
Napalony Francuz

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzewamy olej
  • Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę.
  • Gdy cebula i papryka zeszklą się dodajemy groszek.
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Podsmażamy około 3-4 minut.
  • W naczyniu żaroodpornym o średnicy 10 na 2 centymetry wykładamy ciasto francuskie.
  • Na cieście układamy zeszklone warzywa.
  • Ma wierzchu układamy pokrojony w drobną kostkę ser pleśniowy.
  • Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę.
  • Dodajemy żółtko oraz odrobinę soli i roztrzepujemy.
  • Powstałą masę wylewamy na warstwę z sera pleśniowego.
  • Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 150°C przez około 60 minut.
  • Przez ostatnie 5 minut pieczemy w temperaturze 190°C.
podziel się:

Pozostałe wiadomości