Nadziana świnka Doroty Okarmy (Wrocław)

Nadziana świnka
Nadziana świnka

Sposób przygotowania:

  • Mieszamy 3 łyżki oleju, 3 łyżki sosu sojowego, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i łyżeczkę przyprawy do mięsa wieprzowego.
  • Powstała marynatą nacieramy polędwiczki wieprzowe.
  • Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki na 12 godzin.
  • Pokrojone ziemniaki zalewamy 2 łyżkami oleju i posypujemy łyżeczką curry.
  • Ziemniaki smażymy we frytkownicy, aż nabiorą złotego koloru.
  • Kapustę czerwoną siekamy i gotujemy w wodzie z odrobiną soku z cytryny.
  • Lekko podgotowaną kapustę odcedzamy
  • Kapustę smażymy na smalcu.
  • Doprawiamy solą, pieprzem.
  • Dodajemy 2 liście laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego.
  • Kapustę dusimy przez około 1 godzinę.
  • Zamarynowane mięso nadziewamy pokrojoną kiełbasą chorizo i smażymy na patelni przez dwie minuty z każdej strony.
  • Podsmażone mięso pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
  • Mięso układamy na duszonej czerwonej kapuście, obok układamy smażone ziemniaki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości