Sposób przygotowania:
Rosti
- Ziemniaki obieramy i myjemy.
- Obrane ziemniaki ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
- Cebulę i szczypiorek siekamy drobno i dodajemy do ziemniaków.
- Powstałą masę odcedzamy przez sito
- Masę łączymy roztrzepanymi jajkami i mąką.
- Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki delikatnie odlewamy sok, zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną.
- Mąkę tę dodajemy do masy.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Z masy ziemniaczanej niewielkie placki.
- Smażymy do momentu, aż placki uzyskają złocisty kolor.
- Usmażone rosti odkładamy na papierowym ręcznik i odsączamy z tłuszczu.
Mus chrzanowy
- Śmietankę ubijamy.
- Do ubitej śmietanki dodajemy chrzan i startą biała czekoladę
- Doprawiamy solą i białym pieprzem.
- Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Na ciepłe rosti nakładamy niewielką ilość musu chrzanowego.
- Na wierzch układamy kawałki łososia.
- Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
podziel się: