Sos - Sposób przygotowania:
- Papryczki chili myjemy i kroimy w drobną kostkę pozostawiając pestki.
- Pokrojone papryczki wrzucamy do garnka.
- Do papryczek dodajemy szklankę cukru i 1 szklanką octu ryżowego.
- Gdy cukier się rozpuści zmniejszamy gaz i gotujemy około 10-15 minut.
- Gdy ocet się zredukuje dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku.
- Gotujemy przez kolejne 10-15 minut.
- Gotowy sos odstawiamy na minimum pół godziny.
Sajgonki - Sposób przygotowania:
- Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż napęcznieją
- W osobnym naczyniu przygotowujemy makaron sojowy według przepisu na opakowaniu.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Marchewkę kroimy w drobne słupki.
- Cebule i marchewkę smażymy tak aby były pozostały al dente.
- Gotowy makaron kroimy na 5-8 centymetrowe kawałki.
- Makaron łączymy z podsmażonymi warzywami
- Dodajemy sos sojowy, pieprz i sól.
- Piersi z kaczki dokładnie myjemy.
- Mięso osuszamy.
- Skórę nacinamy na tyle głęboko, aby było widać mięso.
- Przygotowane piersi z kaczki smażymy na patelni skórą do dołu przez około 8- 9 minut.
- Przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy kolejne 10 minut.
- Podsmażone mięso zdejmujemy z patelni i dostawiamy na 5-10 minut.
- Następnie ponownie smażymy skórą do dołu przez 5 do 8 minut.
- Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie
- Na przygotowany papier ryżowy nakładamy farsz i kawałki usmażonych piersi z kaczki.
- Sajgonki zawijamy i odstawiamy na chwilę, aby obeschła.
- Sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu, aż nabiorą złocistego koloru.
- Podajemy z przygotowanym sosem.
podziel się: