Mniam Nem Kajetana Żelecha (Wrocław)

Mniam Nem
Mniam Nem

Sos - Sposób przygotowania:

  • Papryczki chili myjemy i kroimy w drobną kostkę pozostawiając pestki.
    • Pokrojone papryczki wrzucamy do garnka.
      • Do papryczek dodajemy szklankę cukru i 1 szklanką octu ryżowego.
        • Gdy cukier się rozpuści zmniejszamy gaz i gotujemy około 10-15 minut.
          • Gdy ocet się zredukuje dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku.
            • Gotujemy przez kolejne 10-15 minut.
              • Gotowy sos odstawiamy na minimum pół godziny.

                Sajgonki - Sposób przygotowania:

                • Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż napęcznieją
                  • W osobnym naczyniu przygotowujemy makaron sojowy według przepisu na opakowaniu.
                    • Cebulę kroimy w drobną kostkę.
                      • Marchewkę kroimy w drobne słupki.
                        • Cebule i marchewkę smażymy tak aby były pozostały al dente.
                          • Gotowy makaron kroimy na 5-8 centymetrowe kawałki.
                            • Makaron łączymy z podsmażonymi warzywami
                              • Dodajemy sos sojowy, pieprz i sól.
                                • Piersi z kaczki dokładnie myjemy.
                                  • Mięso osuszamy.
                                    • Skórę nacinamy na tyle głęboko, aby było widać mięso.
                                      • Przygotowane piersi z kaczki smażymy na patelni skórą do dołu przez około 8- 9 minut.
                                        • Przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy kolejne 10 minut.
                                          • Podsmażone mięso zdejmujemy z patelni i dostawiamy na 5-10 minut.
                                            • Następnie ponownie smażymy skórą do dołu przez 5 do 8 minut.
                                              • Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie
                                                • Na przygotowany papier ryżowy nakładamy farsz i kawałki usmażonych piersi z kaczki.
                                                  • Sajgonki zawijamy i odstawiamy na chwilę, aby obeschła.
                                                    • Sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu, aż nabiorą złocistego koloru.
                                                      • Podajemy z przygotowanym sosem.
                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości

                                                        "Autentyczni" obalają stereotypy. "W tym programie nie ma żadnej ściemy. Jest czysta prawda". Zobacz kulisy!

                                                        "Autentyczni" obalają stereotypy. "W tym programie nie ma żadnej ściemy. Jest czysta prawda". Zobacz kulisy!