Mniam Nem Kajetana Żelecha (Wrocław)

Mniam Nem
Mniam Nem

Sos - Sposób przygotowania:

  • Papryczki chili myjemy i kroimy w drobną kostkę pozostawiając pestki.
  • Pokrojone papryczki wrzucamy do garnka.
  • Do papryczek dodajemy szklankę cukru i 1 szklanką octu ryżowego.
  • Gdy cukier się rozpuści zmniejszamy gaz i gotujemy około 10-15 minut.
  • Gdy ocet się zredukuje dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku.
  • Gotujemy przez kolejne 10-15 minut.
  • Gotowy sos odstawiamy na minimum pół godziny.

Sajgonki - Sposób przygotowania:

  • Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż napęcznieją
  • W osobnym naczyniu przygotowujemy makaron sojowy według przepisu na opakowaniu.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • Marchewkę kroimy w drobne słupki.
  • Cebule i marchewkę smażymy tak aby były pozostały al dente.
  • Gotowy makaron kroimy na 5-8 centymetrowe kawałki.
  • Makaron łączymy z podsmażonymi warzywami
  • Dodajemy sos sojowy, pieprz i sól.
  • Piersi z kaczki dokładnie myjemy.
  • Mięso osuszamy.
  • Skórę nacinamy na tyle głęboko, aby było widać mięso.
  • Przygotowane piersi z kaczki smażymy na patelni skórą do dołu przez około 8- 9 minut.
  • Przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy kolejne 10 minut.
  • Podsmażone mięso zdejmujemy z patelni i dostawiamy na 5-10 minut.
  • Następnie ponownie smażymy skórą do dołu przez 5 do 8 minut.
  • Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie
  • Na przygotowany papier ryżowy nakładamy farsz i kawałki usmażonych piersi z kaczki.
  • Sajgonki zawijamy i odstawiamy na chwilę, aby obeschła.
  • Sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu, aż nabiorą złocistego koloru.
  • Podajemy z przygotowanym sosem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości