Sposób przygotowania:
- Ryż zalewamy zimną wodą i płuczemy kilka razy, aż woda zrobi się przeźroczysta.
- Zalewamy ryż wodą, centymetr nad poziomem ryżu.
- Gotujemy w garnku pod przykryciem.
- Do drugiego garnka wlewamy 6 łyżek octu ryżowego i 3 łyżki cukru brązowego.
- Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia.
- Gdy woda z ryżu wygotuje się, do ryżu wlewamy ocet z cukrem brązowym i mieszamy.
- Na macie do rolowania sushi kładziemy algi nori.
- Na warstwie alg układamy ryż na powierzchni ¾ alg.
- Na ryż wyciskamy cienką warstwę majonezu i posypujemy czarnym sezamem.
- Następnie kładziemy pasek łososia i liść sałaty rzymskiej.
- Wszystkie warstwy zawijamy w algi.
- Powstały rulon kroimy na równe części.
- Podajemy z wasabi, sosem sojowym i młodym imbirem.
podziel się: