Lansik na desce Macieja Koszeli (Zielona Góra)

Lansik na desce
Lansik na desce

Sposób przygotowania:

  • Ryż zalewamy zimną wodą i płuczemy kilka razy, aż woda zrobi się przeźroczysta.
  • Zalewamy ryż wodą, centymetr nad poziomem ryżu.
  • Gotujemy w garnku pod przykryciem.
  • Do drugiego garnka wlewamy 6 łyżek octu ryżowego i 3 łyżki cukru brązowego.
  • Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia.
  • Gdy woda z ryżu wygotuje się, do ryżu wlewamy ocet z cukrem brązowym i mieszamy.
  • Na macie do rolowania sushi kładziemy algi nori.
  • Na warstwie alg układamy ryż na powierzchni ¾ alg.
  • Na ryż wyciskamy cienką warstwę majonezu i posypujemy czarnym sezamem.
  • Następnie kładziemy pasek łososia i liść sałaty rzymskiej.
  • Wszystkie warstwy zawijamy w algi.
  • Powstały rulon kroimy na równe części.
  • Podajemy z wasabi, sosem sojowym i młodym imbirem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości