Lady in black Doroty Grala (Olsztyn)

Lady in black
Lady in black

Sposób przygotowania:

  • Masło rozpuszczamy.
  • Z drożdży, mleka, odrobiny mąki i cukru tworzymy zaczyn.
  • Odstawiamy na bok, aż zaczyn zacznie rosnąć.
  • Gotowy zaczyn łączymy z odrobiną mąki, dwoma jajkami i rozpuszczonym masłem.
  • Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Po wyrośnięciu, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1,5-2 centymetrów,
  • Z gotowego ciasta wycinamy krążki o średnicy 8 centymetrów.
  • Krążki układamy na blasze i zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
  • W środku każdego krążka robimy wgłębienie i smarujemy jajkiem.
  • W dołek wkładamy jagody i posypujemy kruszonką.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut.

Kruszonka

  • W misce umieszczamy mąkę i cukier.
  • Dodajemy masło pokrojone w nieduże kawałki.
  • Całość wyrabiamy ręcznie.

Syrop z jagód

  • Składniki wkładamy do rondelka.
  • Doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając.
  • Gotujemy przez około 3 minuty.
podziel się:

Pozostałe wiadomości