Sposób przygotowania:
- Masło rozpuszczamy.
- Z drożdży, mleka, odrobiny mąki i cukru tworzymy zaczyn.
- Odstawiamy na bok, aż zaczyn zacznie rosnąć.
- Gotowy zaczyn łączymy z odrobiną mąki, dwoma jajkami i rozpuszczonym masłem.
- Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1,5-2 centymetrów,
- Z gotowego ciasta wycinamy krążki o średnicy 8 centymetrów.
- Krążki układamy na blasze i zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
- W środku każdego krążka robimy wgłębienie i smarujemy jajkiem.
- W dołek wkładamy jagody i posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut.
Kruszonka
- W misce umieszczamy mąkę i cukier.
- Dodajemy masło pokrojone w nieduże kawałki.
- Całość wyrabiamy ręcznie.
Syrop z jagód
- Składniki wkładamy do rondelka.
- Doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając.
- Gotujemy przez około 3 minuty.
podziel się: