Krwawy sparing w lesie Anety Regulskiej (Poznań)

Krwawy sparing w lesie
Krwawy sparing w lesie

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy.
  • Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło i ubijamy do uzyskania konsystencji puree.
  • Polędwice doprawiamy i obsmażamy przez 2 minuty z każdej strony.
  • Mięso smażymy z cebulami przekrojonymi na pół.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 170°C
  • Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na papierze formujemy porcje ziemniaków.
  • Każda porcję smarujemy odrobiną wody.
  • Ziemniaki i polędwicę wraz z cebulą wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  • Polędwicę pieczemy około przez 12-13 minut.
  • Ziemniaki pieczemy przez około 15 minut.
  • Mięso wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na bok.
  • Polędwicę dzielimy na porcje i podajemy z ciepłym sosem borówkowym.
  • Na patelni karmelizujemy 2 łyżki cukru.
  • Dodajemy miód oraz borówki.
  • Smażymy, aż sos zgęstnieje.
  • Z upieczonej cebuli odrywamy dwie warstwy liści tak, aby powstała „miseczka”.
  • Do „miseczki” gorący sos, który powstał w trakcie pieczenia polędwicy.
  • Talerz dekorujemy posiekanymi kiełkami oraz grzybami mun.
  • Obok układamy ziemniaki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości