Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy.
- Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło i ubijamy do uzyskania konsystencji puree.
- Polędwice doprawiamy i obsmażamy przez 2 minuty z każdej strony.
- Mięso smażymy z cebulami przekrojonymi na pół.
- Piekarnik rozgrzewamy do 170°C
- Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Na papierze formujemy porcje ziemniaków.
- Każda porcję smarujemy odrobiną wody.
- Ziemniaki i polędwicę wraz z cebulą wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Polędwicę pieczemy około przez 12-13 minut.
- Ziemniaki pieczemy przez około 15 minut.
- Mięso wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na bok.
- Polędwicę dzielimy na porcje i podajemy z ciepłym sosem borówkowym.
- Na patelni karmelizujemy 2 łyżki cukru.
- Dodajemy miód oraz borówki.
- Smażymy, aż sos zgęstnieje.
- Z upieczonej cebuli odrywamy dwie warstwy liści tak, aby powstała „miseczka”.
- Do „miseczki” gorący sos, który powstał w trakcie pieczenia polędwicy.
- Talerz dekorujemy posiekanymi kiełkami oraz grzybami mun.
- Obok układamy ziemniaki.
podziel się: