Dziwna dama w pomarańczach Katarzyny Jakubowicz (Rzeszów)

Dziwna dama w pomarańczach
Dziwna dama w pomarańczach

Sposób przygotowania:

  • Skórę piersi kaczki nacinamy delikatnie w romby i solimy
  • W naczyniu mieszamy sos sojowy z sokiem z pomarańczy.
  • Dodajemy sparzoną i skrojoną w cienkie paski skórkę pomarańczy, wyciśnięty czosnek i starty imbir.
  • Powstałym płynem nacieramy mięso kaczki.
  • Mięso marynujemy przez około 3-4 godziny.
  • Zamarynowane piersi kaczki smażymy na patelni przez 3 minuty skóra do dołu.
  • Odwracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 3 minuty.
  • Usmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy pozostałą ilością marynaty.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 przez około 45 minut.
  • Upieczone mięso kroimy w plastry.
  • Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.
podziel się:

Pozostałe wiadomości