Sposób przygotowania:
- Skórę piersi kaczki nacinamy delikatnie w romby i solimy
- W naczyniu mieszamy sos sojowy z sokiem z pomarańczy.
- Dodajemy sparzoną i skrojoną w cienkie paski skórkę pomarańczy, wyciśnięty czosnek i starty imbir.
- Powstałym płynem nacieramy mięso kaczki.
- Mięso marynujemy przez około 3-4 godziny.
- Zamarynowane piersi kaczki smażymy na patelni przez 3 minuty skóra do dołu.
- Odwracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 3 minuty.
- Usmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy pozostałą ilością marynaty.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 przez około 45 minut.
- Upieczone mięso kroimy w plastry.
- Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.
podziel się: