Sposób przygotowania:
● Do garnka wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy.
● Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną pietruszkę.
● Dodajemy 3 liście laurowe oraz por.
● Smażymy, co jakiś czas mieszając.
● Składniki posypujemy niewielką ilością soli i odrobiną białego, mielonego pieprzu, szczyptą gałki muszkatołowej oraz roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry.
● Do warzyw dodajemy pokrojone drobno ziemniaki.
● Smażymy przez chwilę, a następnie zalewamy wodą, tak aby przykryć powierzchnię warzyw.
● Dodajemy łyżeczkę soli.
● Dusimy pod przykryciem do momentu, kiedy ziemniaki i pietruszka będą miękkie.
● Z ugotowanych warzyw, wyjmujemy 3 liście laurowe.
● Składniki blendujemy do uzyskania konsystencji kremu.
● Do zmiksowanej zupy dodajemy śmietankę i mieszamy.
● Doprawiamy odrobiną soli i odrobiną białego mielonego pieprzu.
Suszone pomidory
● Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
● Wrzucamy poszatkowaną szalotkę, suszone pomidory oraz szczyptę gałki muszkatołowej.
● Smażymy przez około 5 minut.
● Odstawiamy do przestygnięcia i przekładamy do miseczki.
Oliwa lubczykowa
● Posiekany lubczyk miksujemy z 3 łyżkami oliwy z oliwek.
● Oliwę przekładamy do miseczki.
● Zupę nalewamy do miseczek.
● Na wiech posypujemy pokruszonym twarogiem.
● Dodajemy kilka niedużych kawałków wędzonego łososia.
● Dodajemy suszone pomidory z szalotką.
● Powierzchnię zupy polewamy oliwą lubczykową.