Sposób przygotowania:
● 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry i posiekane szalotki smażymy w garnku na niewielkiej ilości oleju.
● Kapustę kiszoną siekamy.
● Połowę kapusty kiszonej dodajemy do garnka z szalotką i czosnkiem.
● Dodajemy 1 łyżkę miodu, ½ łyżki oregano, 3 łyżki masła oraz startą skórkę z cytryny.
● Gdy masło się rozpuści, dodajemy pomidory pelati.
● Całość smażymy.
● Dodajemy niewielką ilość wody.
● Sos gotujemy przez około 15 minut.
● Pozostałą kapustę kiszoną drobno siekamy z dodatkiem natki pietruszki.
● Mięso mielone przekładamy do naczynia, dodajemy posiekaną kapustę z natką pietruszki, pokrojone na pół zielone oliwki, 2 bardzo mocno posiekane ząbki czosnku, 1 łyżkę oregano, niewielką ilość soli i mielonego, białego pieprzu.
● Dokładnie mieszamy.
● Połowę sera feta kruszymy i dodajemy do mielonego mięsa.
● Delikatnie mieszamy.
● Z farszu formujemy małe klopsiki.
● Każdy klopsik zawijamy w plasterek szynki szwarcwaldzkiej i zwijamy w roladki.
● Zredukowany sos pomidorowy doprawiamy ½ łyżki miodu i mielonym, białym pieprzem.
● Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos i rozprowadzamy go po całym dnie naczynia.
● Na warstwie sosu układamy pulpeciki.
● Drugą połowę sera feta kroimy w plastry i układamy je na co drugiej roladce z szynką szwarcwaldzką.
● Gotowe roladki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy przez 25-30 minut.
Szpinak
● Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy.
● Dodajemy 1 łyżkę masła.
● Gdy masło się rozpuści, dodajemy 1 posiekany ząbek czosnku.
● Dodajemy szpinak w kilku partiach.
● Doprawiamy pieprzem i skórką z cytryny.
● Dodajemy niewielką ilość pokruszonego sera feta.
● Smażymy bardzo krótko.
● Przypieczone roladki wyjmujemy z piekarnika
● Szpinak układamy na roladkach.
● Danie posypujemy kawałkami sera feta.