Białe na zielonym jedzie po czerwonym Piotra Tutki (Olsztyn)

Białe na zielonym jedzie po czerwonym
Białe na zielonym jedzie po czerwonym

Sposób przygotowania:

● 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry i posiekane szalotki smażymy w garnku na niewielkiej ilości oleju.

● Kapustę kiszoną siekamy.

● Połowę kapusty kiszonej dodajemy do garnka z szalotką i czosnkiem.

● Dodajemy 1 łyżkę miodu, ½ łyżki oregano, 3 łyżki masła oraz startą skórkę z cytryny.

● Gdy masło się rozpuści, dodajemy pomidory pelati.

● Całość smażymy.

● Dodajemy niewielką ilość wody.

● Sos gotujemy przez około 15 minut.

● Pozostałą kapustę kiszoną drobno siekamy z dodatkiem natki pietruszki.

● Mięso mielone przekładamy do naczynia, dodajemy posiekaną kapustę z natką pietruszki, pokrojone na pół zielone oliwki, 2 bardzo mocno posiekane ząbki czosnku, 1 łyżkę oregano, niewielką ilość soli i mielonego, białego pieprzu.

● Dokładnie mieszamy.

● Połowę sera feta kruszymy i dodajemy do mielonego mięsa.

● Delikatnie mieszamy.

● Z farszu formujemy małe klopsiki.

● Każdy klopsik zawijamy w plasterek szynki szwarcwaldzkiej i zwijamy w roladki.

● Zredukowany sos pomidorowy doprawiamy ½ łyżki miodu i mielonym, białym pieprzem.

● Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos i rozprowadzamy go po całym dnie naczynia.

● Na warstwie sosu układamy pulpeciki.

● Drugą połowę sera feta kroimy w plastry i układamy je na co drugiej roladce z szynką szwarcwaldzką.

● Gotowe roladki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy przez 25-30 minut.

Szpinak

● Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy.

● Dodajemy 1 łyżkę masła.

● Gdy masło się rozpuści, dodajemy 1 posiekany ząbek czosnku.

● Dodajemy szpinak w kilku partiach.

● Doprawiamy pieprzem i skórką z cytryny.

● Dodajemy niewielką ilość pokruszonego sera feta.

● Smażymy bardzo krótko.

● Przypieczone roladki wyjmujemy z piekarnika

● Szpinak układamy na roladkach.

● Danie posypujemy kawałkami sera feta.

podziel się:

Pozostałe wiadomości