Rafał Fidyt

Ma 37 lat i mieszka w Tychach. Pracuje jako pracownik produkcji w branży motoryzacyjnej.

OSSOBUCO Z POLENTĄ Składniki:
Goleń wołowa ( gruby na około 3cm plaster) Średnia cebula Jedna marchewka 2 łodygi selera naciowego Pół puszki pomidorów pelati Szklanka białego wina Szklanka bulionu Masło i oliwa Sól, pieprz, rozmaryn, tymianek
Wykonanie: WOŁOWINA. Goleń wołową obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym maśle i oliwie. Ściągamy z patelni, na tłuszcz ze smażenia wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa. Podsmażamy następnie podlewamy białym winem i redukujemy. Gdy wino się odparuje dodajemy pomidory, goleń i dolewamy bulionu. Dusimy na wolnym ogniu ok. 3h. Gdy mięso jest miękkie, przecieramy sos przez sito, doprawiamy i wykańczamy zimnym masłem. POLENTA. Kaszkę kukurydzianą wsypujemy na gotującą się wodę ( stosunek kaszy do wody 1:4) i gotujemy ok. 15 minut ciągle mieszając. Wykańczamy 50g sera grana padano , masłem i doprawiamy do smaku. Kaszka powinna mieć konsystencję mamałygi. GREMOLATA. Łyżkę poszatkowanej naci pietruszki, mięty i skórki z cytryny mieszamy ze sobą. Dodajemy jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżkę soku z cytryny i oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem Polentę wykładamy na talerz, na polentę kładziemy ossobuco, polewamy sosem warzywnym i dekorujemy gremolatą. Smacznego
Pozostałe wiadomości