Składniki:
200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 200 g cukru 200 g mąki typ 390 4 żółtka 4 jajka całe 12 ziaren jałowca garść tymianku świeżego i suszonego 5 pomidorów suszonych z oliwy kakao do oprószenia foremek 3 łyżeczki kwaśnej śmietany 18%
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Żółtka i jaja ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach. Połamaną czekoladę wrzucamy do miski i dodajemy pokrojone masło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Chwilę schładzamy (2 min. w zamrażarce). Masę czekoladową dodajemy do ubitych jaj i mieszamy. Następnie dosypujemy przesianą mąkę. Uzyskaną masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy jałowiec roztarty w moździerzu. Do drugiej drobno posiekane pomidory, a do trzeciej roztarty tymianek. Foremki smarujemy masłem i oprószamy kakao. Wypełniamy masą do ¾ wysokości. Pieczemy przez 5-8 minut. Wyciągamy z piekarnika i obkrawamy nożem. Na każdego fondanta kładziemy łyżeczkę śmietany. W zależności od składników poszczególnych fondantów, śmietanę posypujemy jałowcem, pomidorami lub świeżymi liśćmi tymianku.