Ma 42 lata i mieszka w Słupsku. Pracuje w salonie łazienek jako projektant.
Przepis
Tortellini nadziewane aksamitną pastą z grillowanymi krewetkami i serkiem śmietankowym podawane z sosem z grillowanych krewetek, szparagów, cukinii i pomidorów koktajlowych
Ciasto
200 g mąki
6 żółtek
Wykonanie
Usypujemy kopczyk z mąki dodajemy po kolei żółtka delikatnie mieszając, następnie wyrabiamy, aby ciasto było elastyczne odstawiamy na pół godziny do lodówki, aby odpoczęło
Nadzienie
200 g krewetek surowych najlepiej nieobranych
100 g serka śmietankowego
1/2 pęczka natki pietruszki
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
Oliwa
sok z 1/2 cytryny
Krewetki obieramy i myjemy zostawiamy aby obeschły, następnie solimy dodajemy świeżo zmielonego pieprzu polewamy oliwą i sokiem z cytryny i wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową smażymy po dwie minuty z każdej strony i odkładamy do wystygnięcia, na zwykłą patelnie wlewamy odrobinę oliwy i przesmażamy drobno posiekany czosnek oraz chili (połowę odkładamy do sosu) kiedy krewetki przestygną, blendujemy je przez chwilkę a następnie dodajemy serek śmietankowy i przesmażoną połowę czosnku z chili na koniec dodajemy pół pęczka drobno posiekanej pietruszki solimy pieprzymy do smaku i dokładnie mieszamy na gładką masę.
Sos
Pęczek szparagów
4 mini cukinie lub jedna normalna
10 pomidorów koktajlowych
100 g krewetek surowych obranych
200 ml śmietanki 30%
parmezan do posypania
Sos
Szparagi zielone myjemy i suszymy, odłamujemy twarde końcówki (użyjemy je do sosu) cukinie mini myjemy i suszymy następnie kroimy na pół, pomidory koktajlowe myjemy i suszymy
Rozgrzewamy patelnię grillową a niej układamy delikatnie polane oliwą szparagi. cukinię i pomidory koktajlowe grillujemy ok 10 minut i wykładamy na talerz
Śmietankę 30 % wlewamy do garnka dorzucamy końcówki szparagów które nie nadają się do grillowania do tego dodajemy pancerzyki z obranych krewetek i gotujemy 20 -30 minut na wolnym ogniu, kiedy śmietanka już się zredukuje odkładamy 4 szparagi oraz dwa kawałki cukinii i po 2 pomidorki koktajlowe do dekoracji a resztę szparagów i cukinii kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do sosu a pomidorki grillowane przecieramy przez sitko i wlewamy sos do śmietanki solimy pieprzymy do smaku,
na patelni przygotowujemy krewetki do dekoracji , na rozgrzany przesmażony już wcześniej czosnek i chili wrzucamy nasze krewetki podlewamy pół szklanki białego wina i dusimy je około 5 minut, krewetki wykładamy na talerz a pozostały sosik wlewamy do naszej śmietanki i mam gotowy sos, na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę
Kiedy ciasto odpocznie dzielimy je na pół i rozwałkowujemy je na 2 bardzo cienkie płaty, każdy płat kroimy na prostokąt o wysokości 6 cm następnie w odległości około 3 cm od siebie układamy kulki farszu, zawijamy płat na pół wcześnie zwilżając jego brzegi i robimy pierożki w kształcie kwadratu około 3 na 3 cm, do zagotowanej i osolonej wody wrzucamy pierożki i gotujemy je około 3 minut, wykładamy na bok, kiedy sos jest już gotowy układamy na talerzu po 2 szparagi grillowane kawałki cukinii i pomidorki koktajlowe jako dekorację obok wykładamy nasze pierożki i polewamy wszystko powstałym sosem na bazie śmietanki na wierzchu dekorujemy krewetkami a na koniec delikatnie posypujemy parmezanem.