Maria Hardziuk

Ma 21 lat i urodziła się na Białorusi. Obecnie mieszka w Warszawie, gdzie pracuje jako kosmetolog.

Quiche z kurczakiem, pieczarkami i serem cheddar
Ciasto kruche: Mąka 300g Zimne masło 140g Zimna woda 90ml Sól duża szczypta Cukier 1,5 łyżeczki Ocet 1 łyżka Nadzienie: Oliwa z oliwek 1-2 łyżki 2 filety z piersi kurczaka 250g pieczarek Duża cebula 3 żabki czosnku 200ml śmietanki 3 jajka Sól i pieprz do smaku Ser cheddar 200g Pomidory cherry Świeży tymianek Przygotowanie: W misce wymieszać mąkę z masłem, dodać sól, cukier, wodę, ocet. Wyłożyć ciasto do formy i zostawić w lodowce przez 2 godziny. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do delikatnego zarumienienia. ( można wyłożyć folia aluminiową i zasypać grochem żeby ciasto się nie podniosło) Podsmażyć cebule i czosnek na oliwie, dodać kurczaka, pieczarki, sól, pieprz, świeży tymianek. Wyłożyć do ciasta. Zalać mieszanka z jajek, śmietanki i sera(również doprawianą) Udekorować pomidorkami. Piec do zarumienienia w 180 stopni.
Pistacjowe ciasto muss:
4 jajka 120g cukru 120g maki 40g pasty pistacjowej Krem: 130g sera mascarpone 130ml śmietanki 30% 30g cukru 40g pasty pistacjowej Muss pistacjowy: 300ml śmietanki 130ml mleka 7g żelatyny 90g białej czekolady 20g cukru 50g pasty pistacjowej
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem 10 min. Wmieszać mąkę, dodać pastę pistacjową. Piec 18-20 min w 180 stopni.
Krem:
Ubić zimną śmietankę, mascarponę i cukier. Dodać pastę pistacjową.
Muss pistacjowy:
Zagotować mleko z cukrem, dodać białą czekoladę i żelatynę. Ostudzić. Ubić śmietankę, dodać do masy czekoladowej. Dodać pastę pistacjową.
Muss waniliowy:
Przygotowanie takie same jak i muss pistacjowy, nie dodawać pasty pistacjowej. Dodać cukier z wanilią.
Składanie tortu:
Forme obłożyć folią rantową. Zalać 2cm musu. Zamrozić. Dalej ułożyć tort na warstwę musu (biszkopty przyłożone kremem), zalać musem.
Pozostałe wiadomości